• Verkiezingen gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk 19 maart

De politieke carrière van Cees van den Heuvel (1958) begon zo’n twintig jaar geleden aan het ziekbed van zijn vader. Die vroeg: “Ben ik een goede vader geweest?” Cees bevestigde dat en vroeg vervolgens: “Ben ik een goede zoon geweest?” Zijn vader knikte instemmend. Hij vertelde hem dat hij van jongs af aan al veel kritiek had op de maatschappij en dat hij daar wat mee moest gaan doen. Cees beloofde dat, voegde na het overlijden van zijn vader de daad bij het woord en besloot de politiek in te gaan.

door Joëlle Stapelkamp

Hij sloot zich aan bij de PvdA en werd raadslid en fractievoorzitter in Kralingen- Crooswijk. Later werd hij wethouder in Capelle aan den IJssel om vervolgens de politiek vaarwel te zeggen en weer terug te keren naar het onderwijs (Albeda College), waar hij voor zijn wethouderschap werkte.

Waarom hij nu toch weer heeft besloten zich in het politieke veld te begeven? “De bewoners van Kralingen- Crooswijk hebben het vertrouwen in de politiek verloren.” Volgens Cees komt dat door het arrogante gedrag van de twee grote zittende partijen: de VVD en de PvdA. “Men is de politieke spelletjes en vriendjespolitiek zat. De ene bestuurder hier (lees: Jock Geselschap) is de echtgenoot van een VVD wethouder aan de Coolsingel, de andere (lees: Wim van Heemst) werd uit het niets door de PvdA naar voren geschoven als opvolger van Lucas de Boer en is de broer van een PvdA kopstuk aan de Coolsingel.” Volgens Cees gaat het in de huidige politiek enkel om eigenbelang en worden de bewoners daarmee tekortgedaan. “De bewoners verdienen beter dan dit.”

Die ergernis over het huidige politieke landschap in deze deelgemeente, zette Cees van den Heuvel iets meer dan een maand geleden om in het oprichten van een politieke partij: Bewoners Belang.

Democratisch
“Wij willen het heel anders gaan doen. Bewoners Belang gaat de politiek opschudden. De zeggenschap moet terug naar de bewoners. De omslag van deelraad naar gebiedscommissies is daar volgens Cees het uitgelezen moment voor. “Het is een unieke kans om de bewoners weer een stem te geven. Weg met de oude politiek.” Hoe Bewoners Belang dat allemaal vorm gaat geven? “Bewoners(groepen) kunnen bij ons hun wensen kenbaar maken door middel van het doen van voorstellen. Wij vragen hen deze bij ons in te dienen en handtekeningen ervoor aan te leveren. Wij steunen per voorstel het standpunt met de meeste handtekeningen. Dat lijkt mij het meest democratische en dus een prachtig systeem. Er wordt op die manier wel veel van de bewoners gevraagd, maar zij krijgen het zo wel écht voor het zeggen.”

Cees van den Heuvel pvda

Partijprogramma
Bewoners Belang heeft er daarom ook bewust voor gekozen geen partijprogramma op te stellen. Volgens Cees beperkt zo’n programma je enkel in plaats van dat het je vooruit helpt. “De meeste partijen durven geen standpunt in te nemen omdat ze vastzitten aan hun partijprogramma. Dat willen wij voorkomen. Wij willen kunnen zeggen wat we daadwerkelijk vinden.”

Bewoners Belang bestaat slechts iets meer dan een maand, maar de groep – bestaande uit een huisvrouw, wetenschapper, docent, ondernemer en oudwethouder – wordt met de dag enthousiaster. “We hopen op een stunt. Dan maken we korte metten met de zittende partijen.”