De eerste van Beethoven en de laatste van Schubert…

Op zaterdag 1 oktober a.s. is er in Kralingen een bijzonder concert van het Daniël Kwartet. Met het eerste strijkkwartet van Beethoven en het laatste werk van zijn tijdgenoot Schubert. Het concert vindt plaats op zaterdag 1 oktober in Centrum Pro Rege aan de Oudedijk 113. Het begint om 15:00 uur.

 

De musici
katja-5Het Daniel Kwartet bestaat uit Quirine Scheffers, eerste viool; Misha Furman, tweede viool; Itamar Shimon, altviool;  Timora Rosler en Katja Dirven (foto: Jan Hordijk), cello. Het Daniel kwartet werd in 1974 in Israël opgericht door vier musici die elkaar tijdens hun studie aan de Rubin Academie in Tel Aviv hadden leren kennen. In 1976 vestigde het kwartet zich in Nederland, van waaruit het zich een snel groeiende reputatie verwierf dankzij jaarlijkse tournees binnen en buiten Europa. Ondanks de personele veranderingen heeft het kwartet die reputatie weten te behouden.

danielkwartet
Foto: Merlijn Doomernik

Het programma:
Op het programma staat het Beethoven kwartet op.18, nr.1, F-dur en  vcan Franz Schubert het Strijkkwintet in C majeur, D 956, opus postum 163.

Beethoven heeft meer dan twee jaar aan dit strijkkwartet gewerkt, maar hij was bijzonder ingenomen met het resultaat. Hij had zijn eigen weg gevonden. Niet alle tijdgenoten konden het eigenzinnige werk van Beethoven waarderen. Haydn vond dat de muziek te veel afweek van de klassieke traditie. Het was juist tegen deze voorspelbaarheid in de muziek, waartegen Beethoven zich afzette.

Beethoven was er bijzonder trots op, dat na enige tijd zijn muziek vaker werd uitgevoerd dan die van Haydn en Mozart. Schubert schreef zijn strijkkwintet twee maanden voor zijn dood. Het was gebruikelijk, dat strijkkwintetten een extra altviool hadden, maar Schubert gebruikte een tweede cello, waardoor de klank van het ensemble won aan sonoriteit. De eerste uitvoering van het strijkkwintet vond plaats twee maanden na de dood van Schubert. Het publiek was enthousiast. Men vond het werk subliem. Het werk wordt beschouwd als één van de belangrijkste composities voor kamermuziek. De uitvoering stelt wel hoge eisen aan de musici en daarom wordt het werk zelden uitgevoerd.

Centrum Pro Rege aan de Oudedijk 113 is goed te bereiken met de metro (halte Voorschoterlaan of Gerdesiaweg). Parkeren in de buurt is gratis.

Kaarten zijn te reserveren via www.muzikc.nl of www.klassiekemuziek.nl.

Ze zijn ook te koop bij:
Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145
La Mer/Berlioz, Kortekade 14
Lectuurwinkel Veenstra, Lusthofstraat 43
Van der Heijde Bladmuziek, Coolsingel 119 (Donner)

De toegangsprijs bedraagt E. 20.-; in voorverkoop E. 12.50. Kinderen tot 15 jaar mogen gratis mee.