“Ik heb ADHD”

“Het is een domme fout van mij. Dat had ik nooit moeten doen,’’ zegt de 31- jarige overlastgever uit de Vlinderstraat in Kralingen, die daar in maart een stapel karton bij een vuilcontainer aanstak in een dronken bui. De ondergrondse vuilcontainer en een elektriciteitshuisje liepen daarbij flinke brandschade op. ,,Ik weet eigenlijk ook niet waarop ik het deed. Ik heb ADHD. Dat is geen excuus, maar daardoor reageer ik soms nogal impulsief,’’ verduidelijkt hij onlangs de rechter.

“Uit Schiedam moest u al verhuizen na aanhoudend burengerucht en nu staat u weer bekend als overlastgever in Kralingen,’’ reageert de rechter. “Ja, als je een keer dronken wordt opgepakt door de politie, heb je snel een slechte naam, waar je moeilijk vanaf komt,’’ stelt de werkloze Kralinger met 9 kantjes strafblad. Zijn softdrugsgebruik heeft hij – volgens eigen zeggen – al flink ingetoomd. ,,Ik rook nog maar één joint per dag voor het slapen gaan als zelfmedicatie.’’

De reclassering acht de kans op herhaling en nieuwe ontsporingen groot als de brandstichter zich niet laat behandelen; eventueel zeven weken in een afkickkliniek. Maar daar voelt de Kralinger niets voor. ,,Mijn vrijheid is mijn alles. Die laat ik niet zo maar afpakken. Het gaat niet zo slecht. Ik ben bezig met mijn hond uitlaten en maak muziek.’’

De aanklager ziet aanvankelijk niets in oplegging van het reclasseringstraject. ,,Zonder motivatie kunnen we beter een ander die behandeling geven,’’ zegt de aanklager. De rechter wil de mening van de ouders van de verdachte op de publieke tribune weten. Die willen al lang dat hun zoon verplicht wordt af te kicken van drank en wiet. Uiteindelijk worden ook de aanklager en rechter het eens. De overlastpleger wordt veroordeeld tot de geëiste werkstraf van 240 uur, waarvan 60 voorwaardelijk, om hem tot behandeling te dwingen. ,,Dat vind ik wel een hele lange tijd werken voor iets, waarover ik mijn spijt heb betuigd,’’ reageert de veroordeelde boos.

(van onze rechtbankverslaggever)