Zo staat het op de website van Bruinstroop Natuursteen: ‘het adres voor levering van grafstenen en gedenkmonumenten van eenvoudig tot exclusief. Maar ook voor bouw, dorpels, gevels, vloeren en restauraties’.

De volgorde van de diensten is niet zomaar gekozen, want 90% van de tijd van steenhouwer Peter Bruinstroop zit tegenwoordig in de gedenkmonumenten en hij vindt dat helemaal niet erg. Het werk is ‘naast de deur’, met de twee Crooswijkse begraafplaatsen (Algemene Begraafplaats Crooswijk en de Katholieke Begraafplaats St. Laurentius). Bruinstroop Natuursteen bestaat in 2015 25 jaar en Peter Bruinstroop hakt al 33 jaar in de natuursteen. Zijn opleiding kreeg hij, zoals vele beroepsgenoten, in Utrecht.

Peter bewerkt de zerken in zijn ruime werkplaats en daar zijn ook ‘vervolginscripties’ bij. Nodig, als er in hetzelfde graf iemand bij komt. De steen neemt hij dan mee, want op de begraafplaats zelf zou het teveel rommel geven. Ook de restauratie van een grafmonument behoort uiteraard tot de mogelijkheden Er staat er nu een van bianca carrara (wit marmer) in zijn werkplaats.

Werkplaats

Werkplaats

Urnamenten
Aangezien tegenwoordig 70% van de overledenen wordt gecremeerd, maakt Peter Bruinstroop veel urnen monumentjes, ook wel ‘urnamenten’ genoemd. In eerste instantie gaat het dan om een (granieten) steen van 50 bij 50 cm en 5 cm dik. Daarvan heeft hij heel veel op voorraad, zodat snel tot actie kan worden overgegaan. Een grafmonument, wat zijn de prijzen en de mogelijkheden? Dat vraagt men zich af. Door zijn jarenlange ervaring kan Peter Bruinstroop het de nabestaanden naar de zin maken.

Snijplotter
Met behulp van de snijplotter maakt Peter Bruinstroop de sjablonen voor de inscripties en versieringen op natuursteen. Ook de steenhouwer zit tegenwoordig voor de computer. Werkelijk alles is mogelijk, zoals teksten in het Arabisch en ook inscripties in glas. Glas wordt hedentendage nogal ‘s gebruikt bij grafmonumenten.

Jamin
Niet zo heel lang geleden restaureerde Peter Bruinstroop het imposante grafmonument van Jamin op de Katholieke Begraafplaats in Crooswijk. Een groot blijk van vertrouwen in zijn vakmanschap Hoe hij het vond, werken op een begraafplaats, wilde een reporter weten. ‘Lekker rustig’, was het antwoord van de Crooswijkse steenhouwer.

P.Bruinstroop Natuursteen
Nieuwe Crooswijkseweg 58-b
3034 PR Rotterdam (Crooswijk)
Tel. 010-4113396
E-mail: p.bruinstroop@wxs.nl
www.bruinstroopnatuursteen.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.