Molen De Ster aan de Kralingse Plas wordt momenteel onder handen genomen. De rietbedekking zal deels worden vervangen. Dat gebeurt door een rietdekker, die gespecialiseerd is in molens. Ook de balie zal helemaal worden vernieuwd. De werkzaamheden zijn maandag 10 januari begonnen en zullen naar verwachting circa 2 maanden duren.
De rietbedekking stamt uit 1968 (!) en hoeft niet helemaal te worden vervangen. De kap, het bovenste deel met de wieken dat kan ronddraaien, kreeg al in 2013 nieuw riet. ‘Restauratie Werkplaats Schiedam’ voert de werkzaamheden uit. Op de eerste serie foto’s, gemaakt op woensdag 12 januari jl. zijn Ole Streumer en Ruben Thiebou bezig met de afbraak van de balie. Een balie, stelling, galerij of gaanderij is een constructie rondom een hoge molen om de molen te kunnen bedienen.
Vrijwilligers
‘Stadsherstel Historisch Rotterdam’ (stadsherstel-rotterdam.nl) is eigenaar van molen De Ster, overigens ook van de nabije molen De Lelie, eveneens aan de Kralingse Plas. ‘Stichting Molens aan de Kralingse Plas’ beheert beide molens, laat ze draaien en doet dat uitsluitend met vrijwilligers (25 m/v). Secretaris Andries Ponsteen tipte De Ster en de molenaars Jan Bakker en Jeroen Stricker waren zo vriendelijk De Ster te woord te staan.
Sponsoren
De gedeeltelijke restauratie kost 160.000 euro. Dat geld komt van het Molenfonds (molenfonds.nl), Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Jurriaanse Stichting, TBI Fundatie en het Hendrik Muller Fonds.
Azobé
De draagconstructie van de nieuwe balie zal worden gemaakt van duurzaam tropisch hardhout, genaamd Azobé (was van eikenhout) en de planken van lariks. Molenaar Jeroen Stricker wist nog te vertellen dat voor de liggers van de constructie het hout van dukdalfs (van hardhout) wordt (her)gebruikt.
Bezoekerscentrum
Op 29 oktober 2020 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe en vergrote bezoekerscentrum. Zie: desteronline.nl/vlag-op-de-kap-voor-uitbreiding-bij-molens-aan-de-kralingse-plas. Aan het interieur wordt nog gewerkt. De eerst foto laat de ruimte zien met een schitterend uitzicht op de Kralingse Plas. Het vernieuwde en vergrote gebouwtje zal ook worden gebruikt als verblijfsruimte voor de vrijwilligers, met keuken, werkplaats en wc. Als het allemaal echt klaar is en corona geen beletsel meer, dan huisvest het gebouwtje naast De Ster, vanaf de Kralingse Plaszoom gezien, museum, museumwinkel en bezoekerscentrum.
Molenaarswoning
In 2019 werd de molenaarswoning gerestaureerd en verbouwd. 2 studio’s, ’ voor een heerlijke overnachting op een unieke plek’. Kijk voor reserveringen op: www.demolenaarswoning.nl
Op het terrein is nog de in onbruik geraakte scheepshelling te zien met de bijbehorende lier. Ooit gebruikt door Van Nelle directeur Cees van der Leeuw, die toen aan de Kralingse Plaslaan woonde, in de ‘Villa Van der Leeuw’, thans in gebruik van sociëteit ‘Eendragt maakt Magt’
Kruien
Op dinsdag 18 januari kwam de Ster-redacteur langs molen De Ster en zag dat de balie inmiddels was afgebroken. Van molenaar Jeroen Stricker leerde hij toen dat De Ster een ‘buitenkruier’ is. Ja, er zijn ook binnenkruiers. Het kruien is het draaien van het wiekenkruis (de kap) van een windmolen zodat het ‘op de wind’ staat gericht (Wikipedia).
Stichting Molens aan de Kralingse Plas, Plaszoom 322, 3062CL Rotterdam,
tel: 06 23894146, info@snuifmolens.nl. www.snuifmolens.nl
Zie ook: facebook.com/Restauratie-Werkplaats-Schiedam
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Trackbacks/Pingbacks