Speeltuin Crooswijk vierde de afgelopen week zijn 85-jarig bestaan. Uitgebreid, want eerst was het feest voor de kinderen op woensdag 25 oktober (zie: desteronline.nl/echt-kinderfeest-speeltuin-crooswijk), op vrijdag 27 oktober de officiële receptie voor genodigden met ’s avonds feest en op zaterdag 28 oktober de reünie.

Burgemeester Aboutaleb was uitgenodigd voor de receptie afgelopen vrijdag en zou natuurlijk een praatje afsteken. Vooraf drong voorzitter van Speeltuin Crooswijk Willem van Bracht erop aan dat niet te lang te laten duren, want er kwamen nog een aantal sprekers en spreeksters na hem en het was tenslotte feest. De burgemeester beloofde dat en het kwam hem niet slecht uit want in z’n ongetwijfeld volle dagprogramma was een halfuur ingeruimd voor het bezoek aan de Crooswijkse speeltuin.

Vluchtelingen
De binnenkomer van de burgemeester was verrassend: hij bood de Crooswijkers zijn verontschuldigingen aan voor de ‘overval’ op Sportcentrum Schuttersveld (nabijgelegen) in oktober 2015 voor de opvang van vluchtelingen én complimenteerde hen voor de goede ontvangst. Immers, velen waren met kleren e.d. naar het Schuttersveld getogen.  Wat de burgemeester niet vertelde was dat Speeltuin Crooswijk toen vluchtelingenkinderen en hun ouders de gelegenheid gaf voor wat ontspanning.

De burgemeester benadrukte het grote belang van speeltuinen voor de Rotterdamse samenleving en voor kinderen in het bijzonder. ‘Spelen is leren’. Hij vond het geweldig dat zo veel vrijwilligers werkzaam zijn in de 56(!) Rotterdamse speeltuinen en noemde dat een ‘weefsel van saamhorigheid’. Speeltuin Crooswijk ligt weliswaar in een ‘arme wijk’ maar, aldus Aboutaleb: “Niet kunnen spelen is échte armoede”.  Volgens hem is de stad Rotterdam een half miljard armer geworden door de (afgelopen) crisis en dus werd er bezuinigd, óók op het speeltuinwerk. Hij hoopte dat de toekomst er ook voor de speeltuinen zonniger uitziet. Volgens Aboutaleb wordt het tijd dat ook jonge mensen aan het werk gaan in de speeltuinen en tot slot sprak hij: “Ik maak voor u allen een diepe buiging” en voegde de daad bij het woord.

Bekijk hier meer foto’s

Loes Pijpers, 42 jaar vrijwilliger in Speeltuin Crooswijk, in gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Bekijk hier meer foto’s

Willem van Bracht
Voorzitter Willem van Bracht kondigde aan dat de Crooswijkse speeltuin in 2018 zal worden geherstructureerd. Dat klonk drastisch maar houdt in elk geval in dat de speeltuinwerktuigen (deels) aan vervanging toe zijn. Ook hij wil graag jonge mensen betrekken bij het speeltuinwerk en hij had zijn eigen dochter Beth Jr. (zijn vrouw heet ook Beth) al zo ver gekregen. En Beth Jr. had op de feestdag twee vriendinnen meegebracht die meehielpen. Zo werkt dat.

Paulette Verbist
Vicevoorzitter van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk Paulette Verbist bedankte Willem van Bracht en zijn vrouw Beth én de vrijwilligers met een bloemetje. Ze bracht in herinnering dat de wens van de speeltuin om vanaf het terras niet steeds de ‘aanvoer’ naar het crematorium van R.K. Begraafplaats-Crematorium St.Laurentius te kunnen zien, nog steeds niet in vervulling was gegaan. (van de andere kant lijkt het De Ster toe dat ook degenen die richting crematorium gaan het zicht op het terras niet geweldig vinden). Ondanks de belofte van een hoge beplanting om het zicht, over en weer, te belemmeren, is er niet zo heel lang geleden een veel te kleine en lage beplanting aangebracht. Haar advies: dien een Bewonersinitiatief in om dat te verhelpen. (de Gebiedscommissie zou dan geld beschikbaar kunnen stellen om een hoge beplanting aan te laten brengen)

George Broeseliske van BSW (Buurt en Speeltuinwerk) feliciteerde Speeltuin Crooswijk en versprak zich een beetje toen hij ‘mijlpaal’ wilde zeggen maar ‘nijlpaard’ uit z’n mond floepte.

Mevrouw Rorijs werd ooit liefdevol opgevangen in Speeltuin Crooswijk, met haar club ‘De Naaidozen’. Over zo’n naam durven ze in Crooswijk wel grappen te maken maar mevrouw Rorijs is daar allang aan gewend en ze betoonde zich in haar praatje blij en dankbaar.

Vlak voordat burgemeester Aboutaleb weer vertrok werd hij voorgesteld aan Loes Pijpers, maar liefst 42 jaar vrijwilliger in Speeltuin Crooswijk. Ze is inmiddels gestopt maar staat nog kaarsrecht.

Sinds kort verhuisde ‘De Ontdekhoek’ (www.ontdekhoek.nl) van de Crooswijkseweg naar de Schuttersweg, pal naast de accommodatie van de speeltuin. Nieuwe buurman en directeur Karol Henke nam niet alleen zijn vrouw mee naar het feest maar ook een kar met fleurige planten en tuinaarde.

Op een van de foto’s: jeugdige feestganger Maria die op de feestdag van de Crooswijkse speeltuin 9 jaar was geworden, samen met de burgemeester. De Sterfotograaf was die dag ook jarig en zijn lieve dochter en vrijwilliger in Speeltuin Crooswijk Barbara had ervoor gezorgd dat iedereen in de feestzaal dat wist. Dus, toen de Sterfotograaf jl. vrijdagmiddag de feestzaal binnenkwam werd hij massaal toegezongen. Heel veel dank!

‘Speeltuin Vereniging Crooswijk, Schuttersweg 74 , Rotterdam-Crooswijk, tel. 010-4125143.

Kijk voor het allerlaatste nieuws op: facebook.com/SpeeltuinVerenigingCrooswijk

Bekijk hier meer foto’s

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.