Op donderdag 18 oktober 2018 start er een nieuwe cursus ZANGLES VOOR BEGINNERS van Charles Vermeer Zanginstituut.

8 donderdagavonden van 20.45 tot 21.45 uur.
Locatie: Fluiterlaan 400 te 2903 HN Capelle aan den IJssel.
Doelgroep: Iedereen die beter wil leren zingen en het plezier ervan wil ervaren! Leeftijd: 13-93 jaar.

Leer je eigen stem vinden en ontwikkelen

Om van zingen veel plezier te hebben in je leven en om je stem beter te laten klinken kom je al een stuk verder in de zangcursus van Charles Vermeer Zanginstituut in Capelle aan den IJssel.

Een goede zangpedagoog leert je veel dingen af, want mensen leren zichzelf vaak allerlei trucjes aan om andere artiesten na te doen. En het anderen nadoen doet de stem vaak geweld aan. Leer je eigen stem te vinden en te ontwikkelen!
De 8 lessen zijn bedoeld voor iedereen, die wel eens wat meer zou willen weten over zijn of haar stem. Vragen over stemtype, aanleg om te zingen, goede adem, houding, hoogte, laagte, volume, etc. worden beantwoord en in praktijk gebracht met zangpedagoog Caspar de Jonge.

zingen is goed tegen stress

Zingen verhoogt de weerstand en is goed tegen stress. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Frankfurt, die hun bevindingen publiceerden in het Amerikaanse vakblad Journal of Behavioral Medicine.

Mensen zingen graag in de badkamer, in het voetbalstadion of op feestjes. Dat verhoogt de feestvreugde. Maar, wilden de onderzoekers weten, kan zingen behalve de sfeer verbeteren ook de lichamelijke weerstand verhogen?

De wetenschappers voerden hun proeven uit op een kerkkoor uit Frankfurt dat repeteerde voor een uitvoering van Mozarts Requiem. In twee op elkaar volgende koorrepetities werden lichamelijke veranderingen gemeten tijdens het zingen, en een week later tijdens het luisteren naar het Requiem.


De onderzoekers testten het bloed van de koorleden voor en na een repetitie. Na een uur zingen bleek de concentratie van afweerstoffen (als immuunglobuline A) en de hoeveelheid cortisol, een hormoon tegen stress, aanzienlijk te zijn toegenomen. Als er alleen naar het Requiem werd geluisterd was er nauwelijks een verandering in de bloedwaarden.

“Door het zingen wordt je adem gestimuleerd en dus ook je bloedsomloop, en dat werkt reinigend en stressverlagend”, aldus zangpedagoog Charles Vermeer. “Mensen in een koor hebben ook plezier en dat werkt eveneens stressverlagend. Dingen doen die je leuk vindt, zullen altijd helpen om gezond te blijven. In Duitsland bestaan ademtherapieën, om via ademtechnieken stress tegen te gaan. Dat lijkt me in dezelfde hoek te zitten als zingen, want goed ademen is heilzaam.”

Er kunnen maximaal 15 leerlingen aan meedoen, dus: 

Snel opgeven s.v.p.!

Je kan je opgeven via: cvzi@charlesvermeer.nl of via onze website: www.cvzi.nl

(ingezonden mededeling Charles Vermeer Zanginstituut – CVZI)