Eleonoor Hintzen is lid van het bestuur van het CHIO. Haar portefeuille: maatschappelijk ondernemen. Dus is het niet zo gek dat zij zich bezighoudt met de verduurzaming van het jaarlijkse evenement in het Kralingse Bos. Vorig jaar werd daarmee gestart. Partner ABNAMRO is daarbij behulpzaam en maakte een ‘sustainability scan’. Er werd in 2021 een nulmeting gedaan. Eleonoor somt een aantal maatregelen op en begint met die met de meeste impact:
“Vorig jaar waren er voor het eerst geen generatoren meer voor de stroom. Geen herrie meer en de luchtkwaliteit knapte er ook door op.” Het duurzame alternatief? ‘HollandseWind & Zon’, groene stroom van Eneco. Het gehele complex van de Rotterdamsche Manege gebruikt nu die groene stroom en het CHIO krijgt die gedurende het evenement gratis!
Geen beperkingen door coronaregels – vorig jaar geen publiek! – dus de catering is helemaal terug. Maison van den Boer doet dat al sinds jaar en dag. Maar voedselverspilling is nu ongewenst. Eleonoor: “Geen grote buffetten meer. De bezoekers zullen het dagelijks moeten doen met één menu.”
Éénmalig plastic mag niet meer en de plastic bekers dienen composteerbaar te zijn. Petflessen zijn ook taboe. Bidons kunnen worden gevuld bij de watertappunten.
De paardentrailers zullen niet meer te zien zijn in het Kralingse Bos en niet meer in de weg staan op de Plaszoom. Wél op het parkeerterrein in Beverwaard, op Zuid. De grooms (verzorgers van de paarden) slapen daarin en zullen met elektrische auto’s heen en weer rijden. ”Sociaal duurzaam!”, aldus Eleonoor.
Ook sociaal duurzaam: het bos zal volgens Eleonoor veel beter bereikbaar zijn tijdens het evenement en aan de hekken zullen niet meer van die onvriendelijke zwarte zeilen worden gehangen.
Afvalverwerker Beelen gaat meerdere containers neerzetten voor de gescheiden inzameling van mest, eten en restafval, de ‘afvalstromen’.
Over het minimaliseren van het gebruik van leidingwater wordt nog nagedacht. Eleonoor: “Op het gehele terrein wordt nog gewoon leidingwater gebruikt. Dat heeft te maken met de evenementenvergunning waar alles waar slangen neergelegd moeten worden aan bepaalde certificaten moet voldoen. Voor het besproeien van de bak en andere besproeiing wordt wel gebruik gemaakt van grijs water. Dat systeem is van de manege en ligt er dus al. Het CHIO gaat onderzoeken of een andere vergunning grijs water mogelijk maakt op meer plekken.”
Dan zijn er nog de kleine dingen, zoals de inzameling van koffiedrab. Daarop kunnen uitstekend paddenstoelen worden gekweekt.
Naast de besparing op en hergebruik van grondstoffen wordt met hulp van ABNAMRO toegewerkt naar ‘NETT ZERO’. In gewoon Hollands: CO2-neutraal. Zie: chio.nl/nieuws/abn-amro-duurzaam-partner-van-chio-rotterdam. Ook is een duurzaamheidsdashboard ontwikkeld door adviseur Rebel (Rotterdam).
Als in 2024 het 75ste CHIO wordt verreden, moet het evenement CO2-neutraal zijn, althans dat is de ambitie.
Oekraïne
Eleonoor rijdt geen paard maar haar dochter deed dat wel maar niet meer. Nu studeert ze en doet ‘zoveel andere dingen’. Tijdens het gesprek komt er een berichtje van haar binnen, met beeld. Ze zit in een bestelbus, op weg naar de grens tussen Polen en Oekraïne. De bus is volgeladen met hulpgoederen én Oekraïners die teruggaan naar hun land. Het is een hulpactie van Groningse studenten. Als ze teruggaan zullen ze Oekraïners meenemen die hun land alsnog ontvluchten en die op diverse plekken in Europa moeten worden afgezet.
Terug naar de verduurzaming van het CHIO. Eleonoor: “Samenvattend, de grootste winst kan worden behaald bij mobiliteit, energieverbruik en afval”. Eigenlijk geldt dat voor de hele samenleving.
Meer weten over duurzaamheid en het milieu? Dit zijn de scherpslijpers: www.duurzaamnieuws.nl
Op www.change.inc tref je de mensen en bedrijven die zakelijke kansen zien in de milieuproblematiek.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar