Waarom hangen we slingers op als we iets te vieren hebben? Of hangen we onze gitaar aan de wilgen? Een vriend van me vertelde dat die twee tradities met elkaar samenhangen. Nu ik dat weet voel ik me beter. Maar ik voel me nog beter als ik een schooltas zie hangen ! Weer iemand geslaagd. Weer een jongere die meer weet en het geluk heeft zijn volgende stap in de wereld te gaan zetten. Maar ook de scholieren die nog niet geslaagd zijn, wil ik graag feliciteren.

Het uitzicht op een papiertje en daar nog een jaar voor mogen werken is het feliciteren waard. Vergelijk jullie eens met ons, de ouderen. Hoeveel van ons werken niet al jaren door, zonder uitzicht op verbetering, hopend op een prettige volgende stap? In werkelijkheid wachten we erop tot ook onze laatste lichaamsfunctie het begeeft. Nee, ga er voor, ga op vakantie en geniet, er komen nog uitdagingen genoeg. Ik herinner me dat ik na mijn schooltijd lid werd van een denktank met de opmerkelijke naam “Of-Of”. Het onderwerp was simpel: er is maar één aarde en dus moet je kiezen. Òf bevolkingsgroei met iedereen een huis en een stukje tuin, maar dan minder landschap, òf minder mensen en meer natuur.

We hadden toen in NL al 14 miljoen mensen en een Italiaanse club had uitgerekend dat alles opraakte: olie, mineralen en vooral dieren- en plantensoorten. Gelukkig trokken wij ons daar helemaal niets van aan. Ik al helemaal niet, ik had mijn papiertje. Tegenwoordig weten we dat het ook onzin was. Nu leven we in een wereld van “En-En”. We hoeven niet meer te kiezen. Meer mensen, meer welvaart, meer huizen, meer biodiversiteit, het kan allemaal samen, als we maar minder vlees eten en geen fossiele brandstoffen stoken. Zo eenvoudig is dat. En dat wordt ons verteld door mensen die het echt weten.

Maar of die mensen ooit geslaagd zijn voor een examen? Of hebben zij hun schooltas aan de wilgen gehangen? We weten het niet. Dus net-afgestudeerden: hierbij dragen wij het stokje over op weg naar een wereld van en-en. Wij voorspelden de toekomst. Jullie maken hem gewoon.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.