Op zondag om 12.00 uur naar Buitenhof kijken. Dat is altijd interessant, zoals drie weken geleden toen in Buitenhof werd gesproken over de oorlog in Indonesië. Er waren verschillende verhalen over die tijd zoals over de rol van Nederland. Wat mij interesseerde waren de verhalen over de militairen omdat mijn tweede man Wim Swagemakers er ook is geweest in die tijd.

Wim is geboren in 1929 en was 18-19 jaar toen hij als dienstplichtig militair naar Indonesië werd uitgezonden. Een jonge man die net de oorlog 1940-1945 in Nederland had meegemaakt en in 1947 zijn moeder had verloren. Met de Grote Beer voeren de militairen naar een ver en onbekend land.

Wat ik uit zijn verhalen begreep, was dat de oorlog met de Japanners afgelopen was en dat onze militairen daar toezicht moesten houden op de bevolking. Wim was geen prater maar de jonge  mannen waren wel erg bang want er werden veel mensen doodgeschoten. Wat hij  wel vertelde was dat hij het vreemd vond dat in de kampen Indonesische vrouwen werkten die de was van de soldaten moesten doen. Wim had een fotoboek met teksten gemaakt. De foto’s zijn wel heel klein maar er staat toch veel op, zoals over kapitein Westerling die oprukte met zijn troepen naar Bandung. De weg is op de foto te zien. Ook de Hollandse begraafplaatsen, met op de voorgrond enkele Chinese graven. Maar ook veel foto’s van zijn compagnie en zijn kazerne op Sumatra.

Ik ga een beetje begrijpen wat daar allemaal is gebeurd, zeker door de foto’s, want Wim vertelde weinig, ook niet aan zijn zoon John maar er werd ook na de Tweede Wereldoorlog nooit veel gepraat. Toen onze soldaten uit Indonesië terugkwamen waren de mensen in Nederland hun leven aan het opbouwen.

Gelukkig zijn er nog fotoboeken, zoals met de foto van Wim toen hij thuiskwam uit Indonesië. Hij woonde met vader en zus in de Narcissenstraat, waar de deur was versierd met een groot welkomstbord en veel buurtbewoners hem opwachtten.

 

Ik schrijf dat nu op, want veel militairen zijn er niet meer. Ik kan het nu nog voor Wim vertellen maar ik weet wel dat alle oorlogen, voor wie het hebben meegemaakt, een lange nasleep hebben, zeker geestelijk.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.