Chopin, de grootste componist die Polen heeft voortgebracht, probeerde op 20-jarige zijn geluk in Wenen. Wenen was rond 1840 het culturele centrum van Europa. De ambitieuse Chopin had twee pianoconcerten gecomponeerd, die hij in Wenen wilde uitvoeren als zijn visitekaartje. Maar de zelfverzekerde Weners zagen niet veel in de revolutionaire muziek en daarom trok Chopin naar Parijs, waar hij en zijn muziek een aanmerkelijk beter onthaal kregen.

Rotterdam werd na het vertrek van Napoleon en het opleven van de handel, steeds aantrekkelijker voor immigranten. De ontstuimige groei, die Rotterdam aan het eind van de 19e eeuw meemaakte is mogelijk gemaakt door duizenden migranten, die werden aangetrokken door de toenemende welvaart in de stad. Voor de snel uitbreidende stad was Parijs een voorbeeld. De Rotterdamse stadsarchitect Rose ging niet minder dan vier keer in de Franse hoofdstad kijken om inspiratie op te doen. Want Rotterdam had niet alleen ambities als haven, men had wel degelijk een grootsteeds stadscentrum voor ogen. Met het in die tijd ultramoderne Coolsingelziekenhuis en het Theater en concertgebouw De Doelen.

Chopin is nooit in Rotterdam geweest. Maar op 15 maarts a.s. kunt u de resultaten van de grote ambities van deze componist horen. De twee pianoconcerten die Chopin schreef worden dan uitgevoerd door het Chopin ensemble onder de leiding van Roberto Bautista Rangel. Solist is de Spaanse pianist José Nunez Ares.

Jose_Nunez_2

En hoe het zat met de ambities van Rotterdam: dat kunt u horen in de inleiding van mevrouw Melanie Post van Ophem, voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum.

Het concert begint om 20:00 en de toegangsprijs is € 15.- Kaarten zijn verkrijgbaar bij:

Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145,
la Mer, Kortekade 14,
Van der Heijde Bladmuziek, Nieuwe Binnenweg 116
en via kaarten@muzikc.nl.

In Centrum Pro Rege, Oudedijk 113 in Kralingen.

Postertje Grootsteedse ambities