Uroloog Stefan Haensel van het Havenziekenhuis:
Moeite met leegplassen, een te slappe straal of nadruppelen? Als man kun je er last van krijgen. Stefan Haensel, uroloog in het Havenziekenhuis, kan u helpen om van deze problemen af te komen. “Ik probeer patiënten allereerst zo veel mogelijk op hun gemak te stellen.”
“De meeste plasklachten ontstaan doordat de prostaat is gegroeid of van vorm veranderd is, hierdoor wordt de plasbuis afgekneld. De huisarts kan medicijnen voorschrijven maar soms gaat het plassen dan nog steeds niet goed genoeg. De uroloog kan dan de klachten beter onderzoeken en breder in beeld brengen,” zegt uroloog Stefan Haensel van het Havenziekenhuis.
Plasdagboek
“Tijdens een eerste bezoek van een patiënt aan de polikliniek Urologie vraag ik uitgebreid naar de klachten. Ik doe een lichamelijk onderzoek, bloed en urine worden onderzocht en ik vraag de patiënt om 24 uur een plasdagboek bij te houden. Tijdens het tweede bezoek aan de polikliniek bespreken we dit plasdagboek, evenals de uitslagen van bloed- en urineonderzoek. Ik vraag de patiënt dan ook om op een speciale wc te plassen, waarbij de kracht van de urinestraal gemeten wordt. Soms wordt nog met een dunne, soepele camera in de blaas gekeken. Op basis van deze informatie stel ik dus in 2 bezoeken een diagnose en behandelplan voor.”
Plasbuis meer ruimte geven
Behandeling is mogelijk met medicijnen die de prostaat zachter maken of verkleinen. Oefeningen van een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen eveneens vaak helpen. “Indien dat allemaal niet helpt, kunnen we de plasbuis meer ruimte geven door de prostaat te opereren. Dat gebeurt, op de OK, natuurlijk onder verdoving. Meestal wordt een bepaalde methode gebruikt, de zogeheten ’transurethrale resectie’. We zijn in deze methode gespecialiseerd en doen de operatie tegenwoordig meer dan honderd keer per jaar. Bij geschikte kandidaten met extra grote prostaten kunnen we ook een nieuwere techniek toepassen, de ’transurethrale enucleatie van de prostaat’. Ook deze operatie doen we regelmatig, patiënten komen ervoor uit de wijde omtrek naar ons ziekenhuis. Door deze nieuwe techniek kunnen we patiënten een grote buikoperatie besparen.”

Foto: Rick Keus
Pijnlijk?!
Zijn de onderzoeken op de polikliniek pijnlijk? “Dat valt erg mee. Het voelen aan de prostaat kan even onprettig zijn, maar duurt slechts een paar seconden. Een blaasonderzoek is voor sommige mannen vooral vervelend vanwege het idee. We werken met dunne, soepele materialen, dus als je probeert te ontspannen, voel je er weinig van. Ik probeer patiënten allereerst zo veel mogelijk op hun gemak te stellen. Angsten en onzekerheden probeer ik vooraf zo veel mogelijk te bespreken dat werkt. Sommige mensen lopen al jaren met plasklachten. Dat is echt niet nodig.”
heb al jaren een plasprobleem ik heb van mijn huisarts tamsoline hci voorgeschreven gekregen helpt prima maar nu oon ik in thailand en ben uitgeschreven uit nederland en dit medicijn is hier niet te krijgen wat is het alternatief van dit medicijn