Op vrijdag 12 mei vond de eerste herdenking plaats op de crashsite, van de in mei 1943 in Crooswijk neergestorte Short Stirling bommenwerper met registratienummer EF 357. De bemanning ligt sindsdien begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.

Veel wijkbewoners kenden na de oorlog het verhaal van de crash. Maar door veranderingen in de wijk, en het verdwijnen van de generatie die de oorlog heeft meegemaakt, zijn er steeds minder herinneringen aanwezig. De in 2016 opgerichte werkgroep ‘EF 357’ werkt daarom aan een permanente herinnering voor de wijk, een gedenkteken op de crashsite, in het plantsoentje Catharina Van Zoelenstraat / Nieuwe Crooswijkseweg, en een boek over het toestel en haar bemanning.

Op 12 mei vond in het kader van dit project een herdenking plaats op de crashsite, waar het toestel in de nacht van 12-13 mei 1943 terecht kwam. Deze herdenking was de opmaat naar het verwezenlijken van het gedenkteken en het boek. Wethouder Eerdmans en de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk waren bij de herdenking aanwezig.

Het project EF 357 is te volgen op facebook (facebook.com/Short-Stirling-Monument-Crooswijk) en de website www.eencrooswijkervertel.nl.
Lees hier het pamflet over de verloren bemanning van EF 357

(ingezonden mededeling Werkgroep ‘EF 357’ / Dik Vuik)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]