Hoe gaat het in Kralingen-Crooswijk met de ouderen die thuis wonen? Dat is een vraag die je niet zo eentweedrie beantwoorden kunt. Al was het maar omdat er onder ouderen natuurlijk allerlei variaties bestaan. `

Het is wèl een goeie vraag, en gelukkig zijn er in de wijk heel wat mensen en organisaties die zich om onze senioren bekommeren. Zelf vermoed ik dat dit zelfs meer dan ooit gebeurt, nu corona al zo’n tijd in ons midden is.

Volgens mij is daarbij één woordje van groot belang. Dat is ‘aandacht’.

Want als je oprechte aandacht geeft, kun je voor een ander al veel betekenen. A kost op zich weinig tijd. Vraagt vooral wat rust, en geduld. Ik ben vast niet de enige die er zo over denkt.

Verder is aandacht ook belangrijk om te kunnen ontdekken of de ander misschien meer nodig heeft dan je zelf bieden kunt. Hulp bij praktische zaken bijvoorbeeld, medische zorg, of ondersteuning op sociaal vlak. Dit vraagt in elk geval om een ruime blik, en misschien ook om actie – in overleg met degene die je tegenover je hebt.

Gewoon vertrekken bij A; dat lijkt me een goeie basis. Zo kom je verder, met elkaar. Is dit geen mooie gedachte? Die velen al gewoonweg in praktijk brengen?

Aandacht – binnen ons project ‘Een goed gesprek’ is dit woordje echt een kernwoord.

Misschien nog even een opfrisser: bij ‘Een goed gesprek’ ondersteunen geschoolde vrijwilligers thuiswonende ouderen bij zingeving en levensvragen, door geregeld als maatje bij hen op bezoek te gaan.

Hun trouwe komst, het luisteren naar persoonlijke verhalen, de lage drempel van het project pakken goed uit. Dat vertellen de vrijwilligers, dat weten gelukkig onze samenwerkingspartners en dat hoor ik ook terug van onze cliënten. Niet voor niets is er nogal eens sprake van een jarenlange band.

Als project-coördinator wil ik u graag vertellen dat we vorig jaar voor zo’n vijftien wijkbewoners een goeie steun in de rug waren. En de groep groeit; met nieuwe aanmeldingen en ook met nieuwe vrijwilligers.

Al met al dragen we in Kralingen-Crooswijk graag een steentje bij. Met de A van aandacht. Dat is al helemaal welkom nu in deze periode van corona.

Meer weten over ‘Een goed gesprek’, de vrijwilligersgroep versterken, een oudere aanmelden? Neem gerust contact op.

Mirjam Heikens, geestelijk verzorger en coördinator van ‘Een goed gesprek’

E      een.goed.gesprek@ezorg.nl
T      06 83 144 535


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.