‘Zaal De Duyf’ maakt deel uit van ‘Flat Crooswijck’ (55-plus) en wordt gerund door de bewoners. Voordat het gebouw werd neergezet op de hoek van de Linker Rottekade en de Crooswijksestraat (daar stond vroeger de behangfabriek van Cohen), gaven de toekomstige bewoners aan dat ze liever een recreatieruimte wilden dan bergingen (!). Aldus geschiedde en dus bestaat De Duyf dit jaar 25 jaar, want ‘Flat Crooswijck’, met 65 appartementen, werd in 1991 opgeleverd.

Waar de naam ‘De Duyf’ vandaan komt? Er is flink naar gespeurd maar, helaas, zonder resultaat. Niet dat de Crooswijkers daarmee zitten. Het zal wel iets te maken hebben met de vele duivenmelkers die je vroeger ook in Crooswijk had, denken ze. Voorzitter van De Duyf is Peter Breuer en hij is er trots op dat ze al zo lang hun eigen boontjes doppen. Bij de start
van De Duyf werd met de toenmalige huisbaas (thans Havensteder) afgesproken dat de bewoners maandelijks 5 gulden zouden moeten bijdragen. Die bijdrage is dezelfde gebleven, zij het in euro’s: 2,27. Voor 1,30 wordt er een heerlijk (Heineken) biertje getapt door de barmannen Jan ten Cate of Dick van der Sande en let wel, De Duyf heeft een volledige vergunning! Voordat het stormloopt, De Duyf is een vereniging, een soort van ‘besloten club’. De bewoners/leden mogen wel introducees, vrienden, familie, meenemen. That’s it.

De Duyf is de hele week geopend (‘s middags en/of ‘s avonds, voor klaverjassen, biljarten, bingo, lekker aan de bar zitten en af en toe een maaltijd. Behalve op dinsdag, want dan wordt er door de bewoners zélf schoongemaakt. Één keer per jaar is De Duyf het decor voor een rommelmarkt.

Rechts op de foto bewoonster Jopie, 75 jaar. Ze mag graag een kaartje leggen in De Duyf en ze is niet de enige.

Rechts op de foto bewoonster Jopie, 75 jaar. Ze mag graag een kaartje leggen in De Duyf en ze is niet de enige.

Feest
Het 25-jarig jubileum wordt uitgebreid gevierd. Op 19 april kunnen de bewoners mee met een busreis, naar Madurodam. Daarna gaat de tocht verder, maar dat is een verrassing. Op 20 september is de receptie, ‘voor de bobo’s’, zegt Peter Breuer. Op 21 september mogen alle Crooswijkers naar binnen om een kijkje te nemen in De Duyf. Open huis dus. Op 22 september is de ‘grote feestavond’, met live muziek en in Crooswijk weten ze wat feesten is. Een en ander wordt mede financieel mogelijk gemaakt door de bijdragen van huisbaas Havensteder en Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.