• Drie keer overtekend

De eerste 52 woningen in het nieuwbouwproject ‘De Weg naar Kralingen’ waren binnen vier maanden uitverkocht. Een unicum in deze tijd. De grote inbreng van toekomstige kopers in het plan verklaart een belangrijk deel van het verkoopsucces. Dinsdag 17 december is Woonstad Rotterdam officieel met de bouw van de woningen begonnen. Toen werd de eerste paal geslagen op de bouwlocatie aan de Sophiakade in Kralingen. Het project is onderdeel van de totale vernieuwing van Kralingen-West.

Het totaalplan omvat de sloop van circa 350 woningen en de nieuwbouw van 200 koop- en huurwoningen. De oude huizen waren gehorige, kleine, gedateerde portiekwoningen. Veel woningzoekenden vinden dat niet meer van deze tijd, waardoor de verhuur steeds lastiger werd. Nieuwbouw was de beste optie om duurzaam woonplezier mogelijk te maken. Bovendien krijgt het winkelgebied ‘t Middelpunt naar verwachting weer een economische impuls door de gezinnen die in de nieuwe woningen komen wonen. De Weg naar Kralingen beantwoordt aan de vraag in de stad naar eengezinswoningen. Het is middeldure koop, waarvan Woonstad de opbrengsten weer investeert in de rest van de wijk.

Foto: Winish Chedi

Foto: Winish Chedi

Samenspraak
Projectontwikkelaar Jeroen Roijers van Woonstad Rotterdam is verantwoordelijk voor de vastgoedexploitatie. “We hebben ervoor gekozen om de woningen in samenspraak met de toekomstige kopers te ontwikkelen”, vertelt Roijers. Tijdens woonworkshops is het plan verder vormgegeven, in panelgesprekken en ontwerpsessies samen met de toekomstige kopers en de architect. Met als eindresultaat een gevarieerd plan met herenhuizen, stads- en hofwoningen in de prijsklasse van 250.000 tot 400.000,-. Eind mei begon de verkoop. Omdat het plan ruim drie keer was overtekend zijn de woningen met een loting toegewezen aan de kopers. Binnen 4 maanden zijn alle koop-/aannemingsovereenkomsten getekend. “Een prachtig resultaat”, aldus Roijers. “Zonder co-creatie hadden wij dit in deze lastige markt niet kunnen bereiken”.

Zomer 2014
Het project wordt in fases gerealiseerd. Deze eerste fase omvat 52 eengezinskoopwoningen en 40 huurappartementen met een parkeergarage en bedrijfsruimte. De eengezinswoningen worden in de zomer van 2014 opgeleverd. De oplevering van het appartementengebouw volgt in het eerste kwartaal van 2015. Zie: www.dewegnaarkralingen.nl en facebook.com/dewegnaarkralingen