‘Loof en naald’ in de kop van dit stukje suggereren dat het namen zijn van levende wezens. Het kunnen geen mensen of dieren zijn, maar in ik elk geval zijn het levende entiteiten. Dat betekent dat hun bewegingen niet van buiten af door een ander agens aangestuurd worden, maar van binnenuit ontstaan en verder geleid worden.

Ze hebben ook een geschiedenis – zelfs voor een belangrijk deel een gemeenschappelijke geschiedenis. Het plaatje suggereert al zoiets. Het is een foto van wat ik zie als ik in mijn werkkamer aan mijn bureau zit en door het grote westelijke venster naar buiten kijk. Links is een klein deel te zien van een grote naaldboom waarvan de top bijna tot de top van ons huis reikt. In het midden van het plaatje reikt een tak van de naaldboom van links naar rechts. Waar die tak ophoudt, vrij precies tussen links / rechts en boven / onder, ‘neemt een looftak de naar rechts wijzende beweging over’, om het zo te zeggen.

Leg nu even die Ster die u zit te lezen weg, kom met mij mee naar beneden en naar buiten, en kijk ernaar in de voortuin. De loofboom is een druivenstruik (vitis vinifera) – eigenlijk meer een ‘rank’  dan een struik. Ze staan zo dicht naast elkaar, dat hun takken elkaar raken en door elkaar lopen. En zo kwam van het een het ander.

Foto Arend Verbrugh

Vanaf de grijze oudheid tot nu circuleert in de meer exotische regionen van filosofie en wetenschap het idee dat planten een ziel hebben. Hoogtepunt was het boek ‘Nanna oder über das  Seelenleben der Pflanzen‘ van G. Th. Fechner (1848). Bol.com heeft een rijk assortiment over dit en verwante onderwerpen. Actueel is het werk van Stefano Mancuso  (* Catanzano 1965), een Italiaanse bioloog  en (mede-)auteur van een aantal bestsellers en tal van wetenschappelijke artikelen. Zijn onderzoek naar de waarnemings- en communicatievermogens in de plantenwereld hebben hem in de hele wereld bekendheid opgeleverd.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.