Op zaterdagmiddag  16 april (Stille Zaterdag) is er in Centrum Pro Rege een uitvoering van “Die sieben letzeten Worte am Kreuze unseres Erlösers”  (De zeven laatste woorden van onze verlosser aan het kruis”)  van Joseph Haydn.  Uitgevoerd wordt de versie voor strijkkwartet (opus 51). De uitvoerenden zijn: Gil Sharon-eerste viool primarius, Misha Furman-tweede viool, Itamar Shimon-altviool en Katja Dirven-cello.

De voorbereiding van dit concert heeft vele maanden geduurd. Het was ons programma gezet op verzoek van Ron Ephrat, de bekende altviolist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Al snel bleek Ron ziek en op een gegeven moment werd duidelijk dat hij het aangrijpende werk van Haydn niet zelf meer zou kunnen uitvoeren. Wij – en Ron Ephrat – hebben lang gehoopt dat de gezondheid zou terugkeren, maar het heeft niet zo mogen zijn. We betreuren het verlies van een eminente musicus en een beminnelijk mens.  Het concert is dan ook een eerbetoon aan hem.

De lijdenstijd is de periode waarin heel veel passiemuziek klinkt, met name op Goede Vrijdag. Wij hebben ervoor gekozen het concert op Stille Zaterdag uit te voeren: de dag van reflectie. De diepe tragiek van de Goede Vrijdag mondt uit in de uitbundige vreugde van Paasmorgen.

Vaak wordt aangenomen dat de eerste uitvoering van dit werk plaats vond in 1787, maar dankzij speurwerk van Thiemo Wind weten we dat er een eerdere uitvoering was in 1784 in Rotterdam!

Het concert begint om 15:00 uur; zaal gaat open om 14:30 uur.

De kaarten kosten E 20.- aan de zaal. Als u ze bestelt via kaarten@muzikc.nl of  koopt bij Velvet Music (Donner) is de prijs E. 15.- Studenten betalen E. 5.-; kinderen jonger dan mogen gratis naar binnen. Strippenkaarten zijn geldig.

Wij zien u graag op ons paasconcert!


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.