U mag weer naar de stembus. Nu een recht, vroeger een plicht. Dat betekent helaas dat in sommige wijken van Rotterdam maar zo’n 30% van de bewoners een stem uitbrengt. U, als betrokken burger, stemt natuurlijk wel. Let dan op het volgende. De gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente, moet zich aan de wet houden maar dat lukt in Rotterdam niet goed. Al was het maar omdat het college vaak roept “we zoeken de randen van de wet op”, ofwel we trekken ons niets aan van de regels, we gaan lekker onze eigen gang, met als gevolg bijvoorbeeld een wachttijd van acht jaar voor een beetje fatsoenlijke woning.

De grondwet zegt dat iedereen recht heeft op huisvesting. Dat kan de Rotterdamse raad op dit moment niet waarmaken. We gooien het over een andere boeg, stemmen op iemand die nog nooit in de raad heeft gezeten. Liefst van een partij die niemand kent. We komen uit bij de organisatie “Jezus leeft”, Elvis Presley trouwens ook. Voor zover ik weet is Jezus zelf echter niet verkiesbaar, maar wel meneer W.J. Kleen, die op aarde even de zaken waarneemt. Probleempje: deze man heeft in het verleden deel uitgemaakt van de Centrumdemocraten, wat toch niet een frisse partij was. Lezing van het partijprogramma stemt ook al niet vrolijk: alle subsidies op cultuur moeten worden afgeschaft. Kijk, na corona wil een mens  toch een beetje verpozing en liefst betaalbaar. Een andere nieuweling: “Beweging Armoedebestrijding Rotterdam”. Sympathieke naam, maar het partijprogramma lijkt mij onbetaalbaar, zo’n beetje alles moet gratis worden.

U heeft nog steeds geen keuze kunnen maken? Daar heb ik de volgende oplossing voor: ga naar het stembureau, vraag aan de voorzitter met luide stem waarop u dan wel moet stemmen. Die moet er toch verstand van hebben, die zit er niet voor niets. Kan hij of zij u niet adviseren, verlaat dan teleurgesteld het gebouw in de wetenschap dat u weer vier jaar rust hebt, en er weinig zal veranderen. De wet zal weer vaak overtreden worden.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.