• Voetbaloverlast Generaal van der Heijdenplein

Het Cruyff Court op het Generaal van der Heijdenplein moet óf na 21.00 uur dicht óf moet worden afgebroken. Dit is de conclusie van buurtbewoners die kampen met overlast in de nachtelijke uren. Afgelopen woensdag waren de omwonenden van het Generaal van der Heijdenplein uitgenodigd door de deelgemeente om in gesprek te gaan. Tijdens de bijeenkomst waren er ook jongeren aanwezig. Deze waren het niet eens met de eis van de bewoners.

door Amel Bali

“Er is veel overlast ‘s nachts”, vertelt bewoonster Tonny. Er wordt hard met de bal tegen de doelpalen op het Cruyff Court geschoten. Er wordt hard geschreeuwd. Verder wordt er ook veel geblowd en alcohol gedronken op het plein. Dit is allemaal tegen de regels. Volgens een van de regels moet het na 22.00 uur rustig zijn. Dit is echter niet het geval. De overlast komt niet door de jongens uit de buurt, want die kennen we allemaal. Het zijn met name oudere jongens uit andere wijken.” Volgens Peter, buurtbewoner en vrijwilliger bij de politie, zijn er regelmatig vechtpartijen. “Het is er een broeinest”, zegt hij. “Praten of op het plein zitten is geen probleem. Het voetbal na 22.00 uur zorgt voor de overlast. Er moet of een kooi komen die alleen tussen 8.00 en 21.00 uur open is, of het veld moet afgebroken worden”, zegt Tonny. Volgens de bewoners is de overlast na de renovatie van het Generaal van der Heijdenplein alleen maar erger geworden.

Verbod
De aanwezige jongeren protesteren. Ze zijn het duidelijk niet eens met het voorstel. “Het plein is na de renovatie supermooi geworden en het trekt nu eenmaal veel mensen”, zegt Salwa (16jr.). “Maar om 21.00 uur al stoppen met voetbal is gewoon veel te vroeg.” Salwa komt al sinds haar 3e jaar op het Generaal van der Heijdenplein. Tegenwoordig geeft ze daar ook voetballes aan meiden uit de buurt. “Afbreken is niet eerlijk. Er is namelijk geen overlast overdag. Verbod op voetbal zal het probleem ook niet oplossen. Voetbal leidt juist af van slechte dingen.” De vraag is inderdaad of het verbod van voetbal het probleem zal oplossen. De bewoners zijn hiervan overtuigd. De jongeren hebben zo hun twijfels.

Foto Google Streetview

Foto Google Streetview

Politie
De bewoners zijn duidelijk teleurgesteld in de politie. “De afgelopen week hebben we op een avond drie keer gebeld, maar de politie is niet gekomen”, vertelt Tonny. “Dit is achterlijk stom! Als er ‘s nachts wordt gebeld moeten ze gewoon komen. Vlak voor een bijeenkomst komen ze ineens om de vijf minuten langsgereden.” Er heerst een gevoel van teleurstelling onder de bewoners. Ook de Waalse school heeft geen hoge dunk van het optreden van de politie. “De aangiftes zijn niet te tellen. We krijgen regelmatig te maken met vandalisme, maar de politie doet niks. Het vandalisme en het verbale geweld komen met name van jonge kinderen, die veelal nog op de basisschool zitten. Aanspreken helpt niet”, zegt de Waalse school. Een jongen uit de groep reageert hierop. “Wij worden ook niet met respect aangesproken”, zegt hij. Maar Tonny is het hier niet mee eens. “Jullie moeten ook respect hebben voor de buurt. Wij hebben jullie nodig. Je kan elkaar ook aanspreken op slecht gedrag.” Peter vindt dat TOS (Thuis Op Straat) hier een grotere rol in moet spelen. “We zorgen voor activiteiten op het plein om de kinderen bezig te houden. We zijn er op bepaalde tijden. Helaas is onze bezetting door de bezuinigingen ook minder geworden. We spreken kinderen aan op hun gedrag, maar we zijn geen politieagent”, zegt Kate Schaafsma, directeur van TOS.