Ben je in het bezit van een auto, dan heb je er al mee te maken gehad: een autoverzekering. Deze is voor iedereen verplicht die een eigen auto heeft. Met deze verzekering ben je in staat om een reparatie te betalen aan een auto die niet van jou is. Veroorzaak je schade aan de auto van iemand anders, dan zal de verzekering dit vergoeden.

Wat is een autoverzekering?
De wettelijk verplichte autoverzekering dekt alleen schade aan de auto van de andere partij. Heeft jouw eigen auto schade, bijvoorbeeld door brand of door jouw eigen schuld, dan zal een verzekering deze reparatie niet vergoeden. Wil je hier ook voor verzekerd zijn, dan moet je hier een aparte of aanvullende verzekering voor afsluiten.

Net als andere verzekeringen kan je een autoverzekering in veel gevallen jaarlijks wijzigen. Het is dan ook verstandig om de premies van verschillende verzekeringen in de gaten te houden. Wellicht is het voordelig om over te stappen naar een andere aanbieder. Je betaalt dan minder.

Wat bepaalt de hoogte van een autoverzekering?
De hoogte van de premie van een autoverzekering is voor iedere persoon weer anders. Ga je een autoverzekering afsluiten, dan wil de verzekeraar een aantal gegevens van je weten. Op basis hiervan wordt de premie berekend en weet jij hoeveel je moet betalen.

Allereerst speelt jouw leeftijd mee. Jonge bestuurders hebben weinig ervaring en veroorzaken daardoor vaker ongelukken of schade. Het type verzekering speelt ook een rol. Kies je voor een verzekering die alleen schade dekt aan iemand anders’ auto, dan is dit niet heel duur. Wil je ook schade aan je eigen auto verzekeren, dan betaal je wat meer.

Ook andere factoren hebben invloed op de premie. Is je auto waardevol, dan betaal je meer. Rijd je veel kilometers, bijvoorbeeld omdat je de auto dagelijks gebruikt om naar het werk en weer naar huis te rijden, dan is de kans op een ongeluk of schade groter. Je betaalt dan een hogere premie. Gebruik je je auto als taxi, ook dan gaat de premie omhoog.

Verder speelt je woonplaats een rol. In woonplaatsen waar veel autodiefstal voorkomt of waar veel schade wordt veroorzaakt, is de premie hoger. In sommige steden geldt dat dit zelfs verschilt per postcode. Een goede wijk met weinig diefstal zal minder premie betalen dan een armere wijk.

Zelfs het huisnummer is van invloed. Woon je op de hoek van de straat of vlakbij een kruispunt, dan is er een grotere kans op een ongeluk of schade.