• Willemijn de Mooij droomt van een eigen stal

Begin mei kozen TTC Zuid-Holland springtrainers Richard Kaptein en Edwin Hoogenraat vijftien springtalenten die het TTC Zuid-Holland Talententeam 2015 vormen. De springtalenten krijgen deze zomer een intensief trainingsprogramma met praktijktrainingen, maar ook theorielessen zoals mental coaching, parcoursbouwen, fitheid, voeding en omgaan met (sociale) media.

door Joëlle Stapelkamp

Dit jaar is Kralingse Willemijn de Mooij (19) met haar springpaard Ajendy opgenomen in het team. “Ik hoop dat dit intensieve trainingsprogramma me naar regio- en Europese kampioenschappen brengt, zodat ik door kan stromen naar het échte, hoge(re) niveau.”

Hoe het begon
Dat Willemijn ooit op paardrijles is gegaan, is best bijzonder. Niemand bij haar thuis had iets met paarden. Toch trok de Rotterdamsche Manège, die zich op een steenworp afstand van haar ouderlijk huis bevindt, haar aandacht. Willemijn deed een proefles en van het een kwam het ander. “Inmiddels heb ik bijna heel mijn familie aangestoken met het paardenvirus en is de Rotterdamsche Manège mijn tweede huis”, lacht Willemijn.

Niet alleen de paardensport an sich heeft het hart van Willemijn veroverd. Inmiddels zit zij in het tweede jaar van de driejarige opleiding tot instructeur en trainer van paarden. “Ik leer daar alles wat ik nodig heb om zelf later ook een stal te kunnen hebben.” Want dat is haar droom: een eigen stal. Maar eerst wil Willemijn veel ervaring opdoen en pas over een aantal jaren gaat zij, samen met haar moeder, die droom werkelijkheid proberen te maken. “Maar dat is toekomstmuziek. Eerst focussen op mijn carrière en kijken waar ik kan komen.”

Ervaring
Aan de ervaring wordt in ieder geval ook hard gewerkt. Zij werkte als stagiaire op het KWPN Ermelo (een hoogaangeschreven Nederlandse fokkerijorganisatie voor onder andere spring- en dressuurpaarden) en onlangs heeft ze daar een baan aangeboden gekregen. In augustus gaat Willemijn daar voor drie á vier dagen als vaste medewerker aan de slag. ‘s Morgens zeven uur opstaan en ‘s avonds negen uur paarden voeren en naar bed. Haar dagen bestaan uit werken, eten, haar eigen paard verzorgen en slapen. “Het is druk, maar super leuk! Ik zie mijn ouders best weinig, maar ik heb het zo druk met het uitvoeren van mijn passie, dat ik eigenlijk geen tijd heb om ze te missen… Al bellen we wel vaak hoor”, voegt Willemijn eraan toe.

De zus van Willemijn, Emilie de Mooij.

De zus van Willemijn, Emilie de Mooij.

CHIO Rotterdam
Vorig jaar was Willemijn heel actief op het CHIO Rotterdam, maar dit jaar zal dat door de programmawijzigingen waarschijnlijk wat minder zijn. Willemijn is een van de vele ‘runners’ op het CHIO Rotterdam. Zij zijn verantwoordelijk voor de hekjes en moeten zorgen dat die op tijd open en dichtgaan en ze halen protocollen op die ze naar de rekenkamer brengen. Misschien helpt zij ook nog bij het scholenprogramma, maar dat is nog niet zeker. Of Willemijn dat erg vindt? “Het is ook wel eens lekker om gewoon op het CHIO Rotterdam rond te lopen en te kijken naar de wedstrijden, zonder dat je hoeft te werken.”