ROTTERDAM – De in 2010 overleden detectiveschrijver Albert Cornelis Baantjer, beter bekend als Appie Baantjer, heeft een leerling erbij.

Deze week verscheen ‘Rechercheur De Klerck en het doodvonnis’, het debuut van de in Rotterdam geboren en in Canada woonachtige Paul Dieudonné. Grote inspiratiebron voor de Nederlandse Canadees is Appie Baantjer. “Stel dat Baantjer nóg een detectiveserie had ontwikkeld, een serie die zich in Rotterdam afspeelt, dan had mijn boek het eerste deel in deze serie kunnen zijn.”

Dat Rotterdam het decor voor ‘Rechercheur De Klerck en het doodvonnis’ vormt, is al af te lezen aan de cover, waarop de Erasmusbrug pronkt, met op de achtergrond de Wilhelminapier. Het zijn locaties die Paul Dieudonné in zijn spannende detective gebruikt. Het verhaal draait om de merkwaardige zelfmoord van ondernemer Bart Bovend’Eerdt die zich aan de Erasmusbrug verhing. Rechercheur De Klerck vermoedt dat die verschrikkelijke daad niet vrijwillig was, hoewel Bovend’Eerdt een afscheidsbriefje achterliet. En het blijft niet bij één raadselachtige zelfmoord. Wie is het brein achter deze serie voorvallen?

Paul Dieudonné beschouwt zichzelf als een groot fan van de detectives van Baantjer over rechercheur De Cock, van het aloude politiebureau aan de Amsterdamse Warmoesstraat. De schrijver verhuisde op jonge leeftijd naar Canada. Na jarenlang een antiquariaat te hebben gehad, werd hij door gehoorproblemen genoodzaakt zijn zaak te verkopen. Vanwege zijn scheiding van zijn geboorteland leest hij de boeken van Baantjer om de band met Nederland sterk te houden. Menig avontuur van De Cock heeft hij gelezen en herlezen.

Sinds hij zijn antiquariaat voor een goede prijs van de hand deed, leidt Dieudonné een rustig bestaan. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging. Aanvankelijk schreef hij een nieuw deel in de serie over De Cock, getiteld ‘De Cock en de gretige Charon’. Een bijzonder knap geschreven boekje dat alleen experts van een echte Baantjer kunnen onderscheiden. Omdat de rechten van de De Cock-serie bij een andere uitgeverij liggen, ontwikkelde hij op verzoek van uitgeverij E-Pulp Publishers een nieuwe reeks. Hoofdpersonen zijn rechercheur De Klerck en zijn secondant Ruben Klaver. Als decor koos Dieudonné zijn geboortestad Rotterdam.

Is de auteur niet bang het verwijt te krijgen onorigineel te zijn? Dieudonné grinnikt. “Bang? Nee! Natuurlijk zullen ze mij van imitatie betichten. En terecht ook. Het is onorigineel! Maar wie met dat verwijt komt, vergeet dat er heel veel mensen zijn zoals ik. Wij missen Baantjer. Wij missen het type boek dat hij schreef. Er is geen goed alternatief. Ik heb getracht dat alternatief te schrijven. Er is zelfs een rol voor een Amsterdamse rechercheur die de fan direct zal herkennen. De opzet, de schrijfstijl, het is helemaal zoals mijn grote voorbeeld het deed. Alsof Baantjer nóg een serie schreef, niet over de Amsterdamse De Cock, maar over de Rotterdamse speurder De Klerck. Als je dit boek leest, is het alsof Appie Baantjer nog leeft.”

Rechercheur De Klerck en het doodvonnis is verkrijgbaar bij de boekhandel en op internet voor 9,95 euro. Het boek komt ook uit als e-book voor 5,95 euro. Kennismaken kan ook gratis. Wie zich aanmeldt voor de nieuwsbrief van zijn uitgever, ontvangt het korte verhaal ‘Rechercheur De Klerck en de doodsteek’ gratis. Een voorproefje om kennis te maken met deze leuke serie van Paul Dieudonné.

De website van zijn uitgeverij is te vinden op http://www.e-pulp.nl.
Meer informatie over de auteur: www.rechercheurdeklerck.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.