In het Kralingse bos wordt op 26 september hulde gebracht aan het Holland Popfestival. Het legendarische popfestival is voor mij als de Tweede Wereldoorlog voor Jules Deelder.

-door Paul van Schaik-

Deelder zegt: ‘Toen ik klein was vond ik het vreemd genoeg jammer dat de moffen hadden verloren, die waren altijd zo goed toegerust; in films ligt je sympathie ook altijd bij de verliezer. Die tijd fascineerde me. Mijn moeder heeft toch in de laatste jaren negen maanden met me rondgelopen, dat heeft er ook mee te maken, dat heeft me ook gevormd.’

Gemist!
Mijn moeder droeg mij in haar buik toen Jimi Hendrix tijdens Woodstock zijn Strat in brand stak. Gemist! Een bloedspannende periode in de geschiedenis. Het was jong tegen oud, vrij tegen vast(geroest) met muziek als wapen. Jammer dat de hippies niet hebben gewonnen. Hun nederlaag is tot op de dag van vandaag niet verwerkt, hun revolutie wordt collectief verdrongen.

Hippies zijn gek
Voor hippie uitgemaakt worden staat nu zo ongeveer gelijk aan voor gek verklaard worden. Hoe komt dat? Hun ‘mafwezenloze’ denkbeelden in het kort:

  • -Kapitalisme en materialisme leiden tot onnatuurlijkheid, kunstmatigheid en milieuvervuiling.
  • -Mensen richten zich te veel op werk, geld, bezit, status, zekerheid en macht.
  • -De heersende kleinburgerlijkheid met zijn overmaat aan regels en beperkingen heeft onvrijheid tot gevolg.
  • -Gevoelens worden onderdrukt, ideeën die afwijken worden niet getolereerd…dat leidt tot geestelijke leegheid.
  • -Als mensen elkaar meer respecteren om hun eigenheid, niet boos worden om elkaars fouten en leren vergeven, dan verbetert de samenleving met sprongen.
  • -Verder vinden hippies oorlog en zinloos geweld primitief, geloven ze niet in discriminatie en stellen ze voor om ‘in het algemeen’ meer van elkaar te houden.

holland-pop-poster-nieuwsbrief02

Carnaval
Op zo’n partijprogramma valt weinig aan te merken. Maar houd je deze visie aan willekeurig wie voor, dan luidt de reactie meestal: ‘Het zou mooi zijn, maar het kan gewoon niet.’ Soms vraag ik door: ‘Waarom eigenlijk niet?’ Dat heeft er dan meestal mee te maken dat ‘de mens niet deugt’ en de macht eenmaal in handen is van het kapitaal. Of, dat zij persoonlijk ook wel een betere wereld zouden willen, maar dat anderen het dan toch weer zullen verpesten. ‘Hier,’ Paultje. ‘Een bloem. Mag je in je haar stoppen.’

Hippies zijn zo diep in de ban gedaan dat hoewel elke mode om de zoveel jaar terugkeert de broek met wijde pijpen stelselmatig wordt overgeslagen. De flowerpower outfit vind je alleen terug in de carnavalswinkel.

Collectief trauma
Hoe dat zo? Zo dat zo: Het komt voort uit teleurstelling. Iedereen baalt ervan dat de Aquarius-belofte niet is uitgekomen. De mensheid zou evolutionair gezien een stap zetten, zijn dierlijke fase ontstijgen naar meer goddelijk gedrag en dat wil maar niet lukken. Telkens vallen we terug. Dat onvermogen frustreert, dat stoppen we liever weg. Daarom is het falen van de eerste wilde poging tot ‘verheffing van de mensch’ een collectief trauma geworden.

Hoop
Dat we de slag verloren hebben wil overigens niet zeggen dat de oorlog ten einde is. Met een tributefestival wordt Holland Pop, de moeder van alle popfestivals in Nederland, herdacht. Spreken we af dat we vanaf dan allemaal wat vriendelijker tegen elkaar gaan doen, meer genieten van muziek en we vieren nog eens dat de vrouw gelijk is aan de man: Ook zij mag haar bovenlijf zo veel en vaak ontbloten als ze maar wil.

hollandpopfestival.nl