In deze supersnelle wereld willen we allemaal heel veel doen, zoals mijn vier achterkleinkinderen, Renée, Dionne, Annick en Daniel. Zij voetballen allemaal, in verschillende elftallen, bij C.V.V . Berkel op zaterdag.  Ik ga weleens kijken maar kan helaas niet meer zo lang staan. Mijn oudste kleindochter Mandy doet mee met de kunsttoer in Lansingerland die deze week wordt gehouden en twee dagen duurt.

Er wordt overal weer van alles georganiseerd, ook in Kralingen-Crooswijk.  Het wordt wel steeds moeilijker dit bij te houden. Gelukkig kom ik uit een tijd dat er niet zo veel georganiseerd werd en was je straat het gebied waar je leven bepaald werd. Zoals te zien op de foto’s, waren er geen auto’s. Sommigen hadden een fiets. De school was in de Ketenstraat, zowel de kleuter- als de lagere school, waar haast iedereen uit de buurt op zat. Op de foto links mijn nichtje Cor Tobe en ik rechts. Volgens mij was ik 2 of 3 jaar, dus nog voor de oorlog maar wij konden wel buitenspelen in de straat. Wel wat vuil maar veilig.

De scholen in mijn buurt zijn na de oorlog allemaal gesloten, want die stonden vlakbij de brandgrens. Er waren niet meer genoeg kinderen. Die woonden in het gebied wat in brand stond, waarbij alle huizen verloren gingen.

Mijn oude schoolgebouw heeft later veel huurders gehad. Op de zolder zat de boksschool van Leen Jansen waar veel jongeren op hebben gezeten. Ook Buurtvereniging Vredenoord heeft er een tijd gezeten, omdat het clubgebouw gesloopt werd om plaats te maken voor nieuwbouw. In de oude school hadden wij ruimte om verder te gaan. Helaas niet voor lang, want er brak een grote brand uit en de school werd gesloopt. Omdat er filmopnames werden gemaakt over de sloop en wederopbouw van de buurt staat dit ook nog op een film. De huishoudschool in de Schinkelstraat is later ook gesloopt maar dat was ook voor de stadvernieuwing

Op de kleine foto sta ik met mijn nichtje Marga op ‘de puin’. Zo noemde wij het terrein wat onze speelplek was.  Aan de achterkant zijn de huizen van de Gerdesiaweg te zien die na 1945 zijn gebouwd en uitkeken op de Slaak.

Gelukkig is er veel veranderd. Het huidige plein is met een nieuwe school en buitenruimte heel mooi. Ik vond de plek waar vanaf 1981 ons nieuwe clubhuis Vredenoord en de school heeft gestaan ook heel mooi. Maar het clubhuis is ook door brand verwoest, wat heel erg was.  De tijd staat niet stil en is het goed zo.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.