• Bewonersgroep Slachthuisterrein geeft het goede voorbeeld

Afgelopen vrijdag t/m zondag organiseerde de Bewonersgroep Slachthuisterrein onder leiding van Anneke Strasters de Drie Dolle Dwaze (DDD) Opruimdagen.

Er waren allerlei activiteiten georganiseerd. Zo werd er vrijdag actie gevoerd tegen zwerfafval nabij het water en tegen het voeren van vogels en eenden. Zaterdag werd de buurtbewoners gewezen op de juiste manier om afval weg te gooien. De drie dagen werden zondag afgesloten met een rommelmarkt en activiteiten voor kinderen op de Koeweide.

Keep It Clean
De aftrap was vrijdag tijdens de nationale Keep It Clean Day – de dag waarop Nederland in het teken stond van het schoonhouden van de eigen buurt, door de bewonersgroep aangegrepen om actie te voeren tegen het voeren van de vogels en eenden. Een bewoonster van de Schapendreef is blij met dit soort acties, ze vertelde over de rattenoverlast. “Er zijn hier regelmatig ratten te vinden, ook in de tuin. Je kan je balkondeur niet open laten staan. Een buurman hier strooit elke dag veel brood voor de eenden en ganzen. Ze komen er nu ook elke dag op af. Ze staan in de ochtend voor de deur te wachten of kloppen met hun snavels tegen de ramen. Maar ja, dit trekt ook ratten en muizen aan. Een andere buurman is door een rat gebeten. Zijn been is zelfs geamputeerd. Er zou gewoon een boete moeten komen op het gooien van etensresten in het water”, zegt ze. Het is wel duidelijk dat de etensresten in het water ook voor veel overlast zorgen. Etensresten, zoals brood in het water, zorgen voor een slechte waterkwaliteit. Naast de stank die dit veroorzaakt, moet het water ook gezuiverd worden. “Uiteindelijk betalen we er allemaal aan mee”, zegt Anneke Strasters.

Bewonersgroep Slachthuisterrein
Wethouder Van Huffelen, van o.a. buitenruimte, heeft veel bewondering voor de bewonersgroep. “Deze groep klaagt niet alleen, maar gaat zelf aan de slag. Ik hoop dat dit een extra stapje is om de wijk nog schoner te maken. Ik ben er heel trots op dat ze dit al jaren achter elkaar doen en elke keer weer met nieuwe ideeën komen. Het valt hier eigenlijk nog wel mee. Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met de vele acties van de afgelopen jaren. Anneke Strasters verdient samen met haar vrijwilligers een dikke pluim voor het werk dat ze voor de buurt doen.” Directiewoordvoerder Stadsbeheer Fred Marree doet ook mee aan de actie. Hij deelt foldertjes uit aan voorbijgangers om ze te wijzen op de overlast door het zwerfafval. “Eten hoef je niet weg te gooien je moet er alleen goed mee omgaan. Je moet uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid nemen. Daarom heb ik ook veel bewondering voor deze mensen die de handen uit de mouwen steken”, zegt hij.

Buren bij elkaar
Zaterdag stond in het teken van nationale Burendag. In de ochtend postten leden van de bewonersgroep bij verschillende containers in de wijk en wezen de buurtbewoners erop om grofvuil niet naast de containers te plaatsen, maar om een afspraak te maken via 14010. In de middag was er een Gilde-wandeling door de wijk, met 16 ouderen van zorgcentrum Hoppesteyn in hun rolstoelen en met hun begeleiders. Gilde-gids Klaas van Oordt wees tijdens de wandeling op de bezienswaardigheden en vertelde over de geschiedenis van Crooswijk. Dit zorgde bij de ouderen vaak voor herkenning en gelukkige gezichten. Zij waren op deze dag niet vergeten.


Video: eencrooswijkervertel

Rommelmarkt
De Drie Dolle Dwaze Opruimdagen waren voor jong en oud een succes. Zondag werd de afsluiting gevierd met een rommelmarkt en activiteiten voor kinderen op de Koeweide. Tijdens deze middag werden er ook onder de standhouders cadeaubonnen en cash geld verloot door wethouder Korrie Louwes en dagelijks bestuurder van de deelgemeente Paulette Verbist. Het was gezellig en gelukkig bleef het droog. “De kinderen hebben het naar hun zin”, zei Amina, een bezoekster van de Koeweide.

door Amel Bali