Beeld: Micheile Henderson via Unsplash

Het blijft druk in het Kralingse Bos, ondanks vele oproepen om drukte te vermijden en zoveel mogelijk thuis te blijven. Veel mensen vinden het fijn om in het Kralingse Bos een frisse neus te halen. Data van het sportieve platform FitForBeach laat zien dat sportartikelen zoals skeelers en hardloopschoenen niet aan te slepen zijn.  Hardlopen, sporten, skeeleren of zoals afgelopen week schaatsen: er valt altijd wel wat te doen. Haast iedere mooie dag staan er lichtborden met daarop de herinnering om afstand te bewaren.

Massaal de natuur in
Vooral de weekenden zijn populair onder de wandelaars. Veel parkeerplaatsen en wegen zijn niet op de grote toestroom berekend. Daarnaast zorgen de mensenmassa’s voor schade in de natuur. Wandelaars parkeren hun auto lukraak in de berm, wijken van de paden af en er beland nogal wat afval tussen de bomen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten trokken in januari al aan de bel en geeft aan de handen vol te hebben aan mensen die zich niet aan de regels houden.

De richtlijnen in natuurgebieden worden in de wind geslagen en soms worden waarschuwingsborden zelfs compleet genegeerd. Mensen proberen toch om een wat rustiger stukje te vinden, waardoor ze sneller geneigd zijn om een afgesloten natuurgebied toch te betreden. Hierdoor kan schade ontstaan aan flora en fauna.

Waarschuwing van de boswachter
Het Kralingse bos is razendpopulair, waardoor het zo druk op de paden wordt dat wandelaars dikwijls van de bestaande paden afwijken. De boswachter waarschuwt hiervoor. Buiten de paden leven allerlei dieren, van vogels en muizen tot egeltjes. De levens van deze dieren wordt verstoord omdat ze niet gewend zijn aan mensen. Op dit moment zijn sommige al bezig met een nestje, waardoor dit extra stress oplevert voor de dieren.

Doordat Zuid-Holland de dichtstbevolkte provincie van Nederland is, is de recreatiedruk hier het hoogst. Er is maar weinig natuur, waardoor de groene plukjes snel veel bezoekers aantrekken. Zuid-Hollands Landschap heeft een lijst gemaakt met plekken om te mijden, waarop onder andere de natuur in Hoek van Holland en de duinen van Oostvoorne een plekje hebben gekregen. Gemeente Rotterdam draagt diverse alternatieve locaties aan voor Rotterdammers die het drukke rondje rondom de Kralingse Plas zat zijn. In de gratis app Rotterdam Routes staan veel interessante routes.

Drukte op het ijs
Het winterse weer zorgde voor drukte op het ijs en op de kant, maar ook bij de hulpverleners. Hulpverleners en handhavers hadden hun handen vol door de schaatsgekte. Ondanks dat de toegangswegen naar populaire meren en plassen op slot gingen voor automobilisten, wisten veel mensen de weg naar het ijs te vinden.

De posten voor spoedeisende hulp bereiden zich goed voor door extra oproepkrachten in te roosteren. Vooral in het weekend van 13 en 14 februari was een fikse toename te zien van patiënten, met zo’n 50 procent extra. Vooral in Friesland en Rotterdam melden tientallen mensen met een schaatsblessure zich bij de spoedeisende hulp.