Tot half augustus is in The Slaak Rotterdam een nieuwe expositie te zien. Dit keer exposeren de Rotterdamse kunstenaars Frieda Timmermans en Yvonne Smit in een bijzondere dubbelexpositie. Beelden van Steen en Verbinding in Fragmentatie is te zien in het voormalige gebouw van Het Vrije Volk aan de Slaak.

Yvonne Smit – Beelden van Steen
Van jongs af aan is Yvonne bezig geweest om met diverse materialen uiting te geven aan haar drang tot creëren. Vervolgens gaf ze op middelbare scholen les in tekenen en handvaardigheid met als doel leerlingen te inspireren en te leren zich op creatief vlak te uiten.

Yvonne heeft lange tijd in klei gewerkt met een serie vrouwenbeelden als resultaat. Sinds 2010 heeft ze een passie ontwikkeld voor steen. Zij werkt vooral met zachte en middelharde steensoorten, zoals speksteen, albast, seleniet en serpentijn. Hierbij laat ze zich steeds door de vorm van de steen leiden om zo tot nieuwe en verrassende vormen te komen.

Yvonne: ‘In het laatste deel van het werkproces boeit het mij iedere keer weer welke kleuren en tekening er uit een steen tevoorschijn komen. De vrouwelijke vormen zijn nog wel steeds herkenbaar, maar in de loop der jaren geleidelijk steeds meer geabstraheerd in mijn beelden. Momenteel verwerk ik ook regelmatig geometrische vormen in mijn beelden.’

Frieda Timmermans – Verbinding in fragmentatie
Met haar collagekunst is Frieda actief op Instagram. Ze is al een leven lang bezig met fotografie. Vroeger de doka in en dan kijken welke beelden er oplichtten. Nu, in het digitale tijdperk beelden eindeloos bewerken totdat iets moois ontstaat.

Frieda verzamelt beelden van anderen en is gefascineerd door de collagekunst. Zij bestudeerde deze technieken en bekeek honderden beelden. Inmiddels lagen er stapels fragmenten te wachten op verbinding. Toen kwam Corona, de samenleving viel uiteen in losse onderdelen, mensen werden afgesneden van elkaar en de wereld. Kennelijk voor haar de tijd om alle verzamelde fragmenten met elkaar te verbinden. Het hele jaar knippen, ordenen, kijken en uiteindelijk het samenstellen en zo een nieuwe verbinding te maken. De collages zijn kleurrijk en verrassend.

Frieda: ‘Wat je nu ziet is het resultaat van een gedwongen hyperfocus, het vruchtbaar maken van verplicht thuis zijn. Een herkenbaar beeld, vervreemding, net iets anders dan het lijkt, een ander perspectief en bijna altijd kleurrijk. Verbinding is er altijd in nieuwe vormen en beelden, niets blijft gefragmenteerd, helen kan altijd. Kom, de wereld is weer open!’.

Woody van Amen, bekend beeldend kunstenaar én inwoner van Kralingen, opende de tentoonstelling.

Exposities in The Slaak Rotterdam
The Slaak Rotterdam moet een ontmoetingsplek worden waar je kunt eten, drinken, slapen én kunt genieten van kunst en muziek. Het Wederopbouwmonument aan de Slaak is vooral bekend van Het Vrije Volk, als deelgemeentekantoor Kralingen-Crooswijk, poolcentrum en als kraakpand. Altijd kwamen hier mensen samen.

The Slaak Rotterdam wil die lijn voortzetten. In 2020 werd een eerste ‘pop up expo’ gehouden met werk van fotograaf Lida Houkes en beeldhouwer Frank Stoopman. De reacties waren heel positief. Hieruit is een samenwerking ontstaan met de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Bedoeling is jaarlijks meerdere tentoonstellingen te organiseren met werk van (vooral) Rotterdamse kunstenaars. De afgelopen tijd zijn al enkele ‘raamexposities’ georganiseerd, zodat kunst toch zichtbaar blijft in tijden van Corona.

(ingezonden mededeling The Slaak Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.