Tijdens de voorbereiding hebben we duurzaamheid altijd in ons achterhoofd gehouden. Producten die wij hebben laten produceren zijn op een zo duurzaam mogelijk wijze tot stand gekomen. Zo zijn onze deelnemerstassen duurzaam en PVC vrij, zijn alle brieven op gerecycled papier geprint en is alles wat wij hebben laten drukken gedaan bij duurzame drukkerij De Bondt. Ook hebben we onze zendingen gehalveerd door geen papieren post meer naar buitenlandse studenten te sturen. Daarnaast hebben wij in het kader van duurzaamheid sommige papieren uitingen geschrapt, en hebben wij ervoor gekozen om geen programmaposters meer te drukken en uitnodigingen voor de week louter per e-mail te versturen.

Kraanwater
Samen met relevante lokale partijen hebben we gekeken naar duurzame oplossingen voor uitdagingen die we tijdens de organisatie tegenkomen. Zo levert plaatselijke kraanwater-leverancier Evides bidons aan voor in de deelnemerstassen, zodat de studenten gedurende de Eurekaweek worden gestimuleerd om kraanwater te drinken. Ook zijn er tijdens de week zelf een aantal te gekke, duurzame prijzen te winnen, aangeboden door o.a. WakaWaka, Evides en Fair Trade Original. Ook hebben wij ons beziggehouden met voedselverspilling, door met een kritische blik naar onze ontbijt en lunch opties te kijken.

duurzaam
Eurekaweekcommissie houdt rekening met het milieu

Down to Earth Festival
Tijdens de Eurekaweek zullen deelnemers al vanaf het eerste moment duurzaamheid tegenkomen. Bij de registratie hoeft het eticket namelijk niet meer uitgeprint te worden, maar wordt deze mobiel gescand. Tijdens elk evenement worden duurzame huisregels gecommuniceerd en op donderdag staat er zelfs een heel programma- onderdeel, het ‘Down to Earth Festival’, in het teken van duurzaamheid. Tijdens het symposium ‘Eureka Speakers: Launch your career!’ zullen de sprekers ook expliciet ingaan op relevantie van duurzaamheid in het zakenleven.

Biodegradable
Waar een aantal duurzame oplossingen in verband met de logistiek of de omvang van het evenement niet altijd mogelijk en/of optimaal is, hebben we nog altijd gezocht naar een gepaste groene oplossing. Zo hebben wij met de Roteb geconcludeerd dat afvalscheiding niet duurzamer is bij een evenement van dit formaat, dus zetten wij op elk evenement een Waste Team, dat verantwoordelijk is voor het schoonhouden van de locatie, in. Ook levert het gebruik van plastic bekers met statiegeld logistiek te grote complicaties op, daarom hebben we voor biodegradable cups of glaswerk gekozen.

ingezonden mededeling Eurekaweekcommissie

www.eur.nl/eurekaweek_ 2015