Bert Arends neemt als sinds 2001 regelmatig plaats aan de piano in de Brasserie van Aafje Hoppesteyn in Crooswijk. Hij heeft een internationaal repertoire, bekende liedjes die hij zingt en speelt. Spelen doet hij uit z’n hoofd, voor de teksten kijkt hij af en toe naar een opengeslagen schriftje. Op vrijdag 24 januari was De Ster erbij.

Op vrijdagmiddag zit men doorgaans gezellig bij elkaar in de Brasserie en doet van alles. Bert zorgt voor de sfeer met liedjes als: ‘Iedere avond’ (van Ronnie Tober – Er is geen ogenblijk dat ik niet aan je denk / Omdat ik nog altijd van je hou -1965), ‘Around the World’ (uit de film Around the World in 80 Days -1956), Ketelbinkie (Toen wij uit Rotterdam vertrokken … muziek: Jan Vogel, tekst: Anton Beuving -1942), ‘Ben je in Rotterdam geboren’ (Op het Noordplein of Katendrecht … muziek: Joop de Leur, tekst Willy van Hemert -1962), ‘I left my heart in San Francisco’ (‘signature song’ van Tony Benettt, geschreven in 1953). Easy listening uit de oude doos dus. Of is het meer dan dat? Die ‘deuntjes’ zijn toch een soort van cultureel erfgoed. Bert zingt en speelt onverdroten door. Applaus klinkt na ieder liedje.

Elleboog

Niet ver bij Bert vandaan zit een gezelschap dames, afkomstig uit de Koninginnetoren of de aanleunwoningen van Hoppesteyn. Ze maaken kaarten (om te versturen). Mevrouw Van der Boogaard (rechts, met blauw vest), 90 jaar, doet daaraan mee, al heeft ze maar één (rechter) hand. Zo werd ze geboren maar ze redt zich uitstekend. De linker onderarm is er wel. Ze brengt nog even fijntjes in herinnering dat haar man ooit van zijn broer moest horen: ‘wat moet je nou met een meisje met één hand?’ Aardappels schillen, luiers omdoen, het lukte allemaal, dus het maken van kaarten is geen probleem. Hoe? Door haar linker elleboog te gebruiken als hand. Zo kun je ook van alles beetpakken.

Bert Arends werkte zo’n 30 jaar op de boekhouding van Econosto, ooit gevestigd in Kralingen. Hij is al lang geleden gepensioneerd. Hij speelde al piano in Hoppesteyn toen de moeder van Coen Moulijn er verbleef. Die werd 102, zegt Bert. Coen zocht haar daar vaak op.

 

Op vrijdag 21 februari speelt pianist Bert Arends weer in de Brasserie van

Hoppesteyn, Boezemsingel 100. Aanvang: 14.00 uur. Entree: gratis!


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.