Wethouder Joost Eerdmans van Veiligheid wil dat voor het weekeinde de rust in Rotterdam-Crooswijk is weergekeerd. Daarvoor worden meteen maatregelen getroffen. Maandag meldden bewoners dat de overlast van een groep jongeren steeds meer toeneemt.

Naar aanleiding van de berichten, zoals de brand in het Buurtlab, is Eerdmans dinsdagochtend al in de wijk geweest. Hij heeft daar gesproken met bewoners, maar ook met de voorzitter van de gebiedscommissie.

Direct maatregelen
“Ik ben echt geschrokken wat er is gebeurd. We nemen er direct maatregelen, zoals meer surveillance door de politie, twee extra handhavers en we huren particuliere beveiliging in. Op deze manier laten we aan de buurt zien dat het ons ernst is”, vertelt Eerdmans.

“Daarnaast gaan we woensdag met alle betrokkenen om de tafel om te kijken wat voor extra maatregelen we kunnen nemen. Zo valt er te denken aan mobiel cameratoezicht. Dat bleek op Zuid in Hordijkerveld ook goed te werken.”

De wethouder wil vooral weten wie er achter de toegenomen overlast zit, maar wil ook dat de daders van de brandstichting in het Buurtlab zo snel mogelijk worden opgepakt. Dat bewoners winkels of zelfs hun eigen woning niet in kunnen door hangjongeren, noemt hij ‘onacceptabel’; “Hier gaan we meteen korte metten mee maken.”

Nog geen veiligheidsrisicogebied
Eerdmans denkt er nog niet over om Crooswijk aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, waardoor de politie meer bevoegdheden krijgt, zoals preventief fouilleren. “Dat is nu nog een paar stappen te ver, dat is een uiterste middel. Maar mocht het nodig zijn, dan zal ik het aan het college en de gemeenteraad voorleggen.”

De veiligheidswethouder verlangt snel resultaat van de maatregelen in Crooswijk: “Voor het weekeinde moet dat zichtbaar zijn.”

rijnmond_offline