Op woensdagavond 29 januari zat de zaal van de De Jockeyclub in het gebouw van de Rotterdamsche Manège meer dan propvol. Velen moesten zelfs staan. De ‘Bewonersvereniging Kralingen Oost’, BKO, hield daar haar traditionele nieuwjaarsborrel. De BKO zou de BKO niet zijn als de bijeenkomst niet zou worden opgeluisterd door een of meerdere sprekers, met een belangwekkend onderwerp. Opperspreekstalmeester Joost Schrijnen kweet zich uitmuntend van zijn taak als moderator.

Langs kwamen 3 projectleiders van Stadsontwikkeling: Mieke van Leeuwen, projectleider van ‘Van A tot Z’. Dat gaat onder meer over de geplande bouw van  50.000 woningen, tot 2040, waarvan een groot deel in Rotterdam-Oost moet worden gerealiseerd. Een en ander in combinatie met de geplande, Rotterdamse (4e?) oeververbinding, tussen De Esch en Feijenoord. Wordt het een tunnel?

Rob Groote Bromhaar sprak o.m. over de geplande bouw van woningen op het Excelsior-terrein. Een serieuze mogelijkheid die wordt onderzocht is de combinatie van voetbalstadion met woningen (hopelijk met geluidswerende gevels?) . Brainpark 1 zou een mix moeten worden van kantoorpanden en woningen, en daarmee een stuk gezelliger worden. Joost Schrijnen stelde vast dat Rijkswaterstaat dan zeker voor geluidswerende schermen langs de A16 moet zorgen. Daar vlast Kralingen-Oost al heel lang op.

Thijs van Giezen houdt zich bezig met campus Woudestein. Daar zal binnen afzienbare tijd een nieuw sportgebouw verrijzen en het aantal studentenwoningen moet worden uitgebreid.

Dieke van Groningen, gemeenteraadslid namens de VVD, en woonachtig in Kralingen-Oost, werd ook bevraagd door Joost Schrijnen. Zij bepleitte overtuigend de overkapping van de Abram van Rijckevorselweg. Dit is al een oud idee, maar oh, wat zou dat een hoop oplossen! Bijvoorbeeld meer ruimte voor woningen en voor de Erasmus Universiteit én de barrière richting De Esch (woonwijk) en de Oude Plantage (het park aan de Maas) is dan verdwenen.

Is er ruimte nodig voor meer woningen in Rotterdam? Van achter uit de zaal riep iemand: “Rivium, bom erop!” Die bom zou van de gemeente Capelle aan den IJssel moeten komen. Inmiddels was de sfeer ernaar, Joost Schrijnen riep: “En nu aan de borrel!” En dat lieten de aanwezigen zich niet twee keer zeggen.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.