Kralingse Melanie Post van Ophem, voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum hield de historische praatjes bij het 2e concert (van 8!) in de serie ‘Muziek door de tijd’ in Centrum Pro Rege aan de Oudedijk, afgelopen vrijdagavond.

Rotterdam was aanvankelijk in de 19e eeuw niet zo vooruitstrevend maar uiteindelijk werd de overstap van stapelmarkt naar doorvoerhaven toch gemaakt, niet in het minst door toedoen van ‘koopman/oplichter’ Pincoffs. Ook op cultureel gebied was er toen sprake van weinig durf. Uiteindelijk leidde particulier initiatief (heel Rotterdams) tot, bijvoorbeeld, de uitvoering in 1854 van Beethovens 9e symfonie in een tijdelijke concertzaal op de Parklaan. De muziek vrijdagavond was van Chopin, de pianoconcerten 1 en 2, prachtig uitgevoerd door pianist José Núñez (van Spaanse komaf, docent aan het Rotterdamse conservatorium en medeorganisator van ‘Muziek door de tijd’. Hij heeft zijn hart verpand aan Rotterdam) en het Chopin Ensemble o.l.v. Roberto Bautista. De titel van het concert: ‘Grootsteedse ambities’. Er wordt steeds gepoogd om de geschiedenis van Rotterdam te verbinden met de muziek uit de besproken tijd. Bent u muziekliefhebber en nog niet wezen luisteren naar ‘Muziek door de tijd’?

Het volgende concert is op vrijdagavond 19 april. Het thema: ‘Religieuze tolerantie en verlichting’. Het Rubens Kwartet speelt dan strijkkwartetten van Mozart, Haydn, Boccherini en Vranicky. Aanvang: 20.00 uur. Het concert zal tijdig worden aangekondigd in De Ster. Kijk op: www.proregekralingen.nl