Zaterdag naar de Open Dag van de Zorg geweest in Pniël. Via een route van vlaggetjes kwam je langs allerlei activiteiten. Eerst in een ruimte waar gebruiksvoorwerpen stonden van heel vroeger. Wat mij opviel was dat bijna alles wat er stond mij bekend voorkwam, want bij ons thuis en in onze familie waren deze spullen ook aanwezig. Je wist toen niet beter en was ook niet ongelukkig zonder al die luxe dingen die we nu wel hebben. In de grote zaal van Pniël stonden veel kramen waarin het personeel informatie gaf. Zij deden in hun vrije tijd hun best om de senioren te vertellen wat de mogelijkheden zijn om in onze deelgemeente op een goede manier oud te worden. Jammer genoeg was het in de middag niet erg druk, maar er waren veel zorghuizen open dus voor ieder wat wils.

Er is de laatste jaren veel veranderd op het gebied van voorzieningen voor ouderen. Vroeger waren er activiteiten in buurt- en clubhuizen, maar nu die bijna allemaal gesloten zijn wordt er veel georganiseerd in de verzorgingshuizen, zoals computercursussen, bloemschikken en muziek, maar ook sport en films. Op 29 april is er een 3-gangen Oranjediner. Het is nog wennen, want je stapt niet zo gauw een verzorgingshuis binnen, maar de tijden zijn veranderd. Ook de service-complexen zoals het Termaathuis en vele andere doen mee om voor iedereen het wonen zo gezellig en goed mogelijk te laten zijn. Maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken, zoals nu de aanpak van Crooswijk. Veel is er in Crooswijk al gebeurd en gaat er nog gebeuren. In de tijd dat ik er woonde was het al een oude wijk met een heleboel arme gezinnen. Er is daarna heel veel gebeurd door actieve mensen, maar ook de gemeente en deelgemeente hadden altijd veel aandacht voor Crooswijk. Je hoopt dat het steeds beter gaat, maar het gaat wel langzaam. De werkloosheid groeit en de gezondheid kan beter.

Maar gelukkig komt er steeds meer nieuwbouw met meer ruimte voor de bewoners en zijn er veel toekomstplannen, zoals voor de Tamboer-locatie. Maar onze deelgemeente bestaat niet alleen uit Crooswijk. Ook in Kralingen zijn veel buurten die aandacht nodig hebben zoals Jaffa, de Vredenoordbuurt en Lusthof. De gemeenteraad heeft daar wat minder aandacht voor omdat Kralingen de betere buurt is. Iedereen kent toch het gezegde: er blijft veel verborgen voor het oog. En Kralingenaars zijn meestal trots en klagen niet graag. Maar vergeet niet, stilstand is achteruitgang en in veel buurten in Kralingen gebeurt dat nu.

Greet Wijs