Jan-Willem Hoogeweegen is niet zomaar de thuishulp ingerold. Al is hij nu directeur van Thuishulp Rotterdam, het idee om hulpbehoevende mensen te verbinden met mensen die hun hart op de juiste plek hebben, is ontstaan vanuit eigen ervaring. Een ervaring waar veel Rotterdammers mee te maken krijgen: mantelzorg. Samen met zijn zus heeft hij voor hun ouders gezorgd, die al op leeftijd waren. Zij zagen dat hun ouders meer hulp nodig hadden dan zij samen konden bieden en merkten hoe lastig het was om zelf goede en aansluitende hulp te regelen.

Tijdgebrek
Steeds vaker wonen mensen op leeftijd zelfstandig, in Rotterdam is de meeste hulp wel geregeld. Goed geregeld is iets anders. Doordat verplegers en verzorgers steeds minder tijd per cliënt krijgen, gaat de emotionele kwaliteit van de zorg achteruit. Hoe graag deze mensen hun cliënt ook meer aandacht zouden willen geven, ze krijgen in de meeste gevallen de tijd simpelweg niet van hun werkgever. Met name samen dagelijkse dingen doen gaat door tijdgebrek niet meer, zoals samen boodschappen doen, samen koken, samen eten, een gesprek aangaan of samen even een blokje om. In veel gevallen worden dit soort taken door directe familie, vrienden of kennissen opgevangen.

Verbinding
Helaas heeft niet iedereen mantelzorgers in zijn of haar omgeving waardoor het voor deze groep mensen erg lastig is om laagdrempelige hulp of gewoon een gesprek te hebben. Ook kan het voor een partner of kinderen prettig zijn als er af en toe een ander helpt.
“Anderzijds zijn er ook veel mensen die graag weer of meer voor andere mensen willen betekenen en die ervaring hebben met bijvoorbeeld de zorg voor hun kinderen en/of eigen ouders”, vertelt Jan-Willem. De verbinding maken tussen mensen die heel graag aan het werk willen en ouderen die heel graag iemand thuis hebben waar ze op kunnen bouwen, is de sleutel voor de hulp die geboden wordt. Juist omdat Jan-Willem vanuit zijn eigen ervaring werkt en heel graag iets voor deze doelgroep wil betekenen, heeft hij zicht op wat er werkelijk nodig is en waar mensen behoefte aan kunnen hebben. Het geeft hem ook zicht op wat er nodig is om zijn medewerkers te voorzien van de juiste begeleiding om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen waarborgen.

Fijn thuis
“De medewerkers worden geselecteerd en begeleid”, geeft hij aan. Ook voor de mensen die de hulp thuis over de vloer krijgen is er begeleiding in het proces. Zo zal er altijd eerst kennis gemaakt wordt met iemand van de organisatie erbij en zijn er tussentijds gesprekken over hoe het gaat. Zo kan hij altijd een oogje in het zeil houden, want thuis moet gewoon weer een fi jn thuis kunnen zij en er staat altijd iemand voor je klaar!

Cliënt meneer Van Ierland en Jan-Willem Hoogeweegen

Dagelijkse dingen
Jan-Willem Hoogeweegen zet zich in om mensen die hulp nodig hebben te voorzien van de juiste hulp. Waar iedereen denkt aan verplegers en verzorgenden als het gaat om hulp, zijn het voor Jan-Willem juist de dagelijkse dingen die voorop staan. Even een rondje lopen, boodschappen doen en samen eten koken zijn dingen waar verplegers en verzorgers vaak geen tijd meer voor hebben. Dit is wel iets waar veel mensen die nog zelfstandig kunnen wonen behoefte aan hebben. Jan-Willem zet de mensen met het hart op de juiste plaats in om hulpbehoevende mensen te voorzien van laagdrempelige begeleiding. Zo voelt thuis zijn weer zoals het hoort te zijn.

Contact
Denkt u dat u hulp nodig heeft? Of kent u iemand die hulp nodig heeft? Er is heel veel mogelijk en er kan veel geregeld worden. En hoe zit dat precies met de kosten?

Denkt u dat deze manier van thuishulp bij u past? Neem voor meer informatie contact op met Thuishulp Rotterdam via 010-3020160 of info@thuishulprotterdam.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.