De Erasmus Universiteit heeft een lijst gepubliceerd met daarop alle samenwerkingen met Israëlische organisaties. Het onderwijsinstituut doet dat uit eigen beweging in een bericht aan de eigen studenten na pro-Palestijnse demonstraties bij universiteitsgebouwen in Amsterdam en Utrecht.

Waar demonstranten in met name die twee steden zich de afgelopen dagen roerden, is het in Rotterdam tot op heden rustig. De pro-Palestijnse demonstranten willen dat de universiteiten hun banden met Israëlische instituten verbreken naar aanleiding van de oorlog in Gaza. Ook eisen zij inzicht in de bestaande samenwerkingen.

Transparantie
Ondanks het feit dat er op de campus van de Erasmus Universiteit nog geen protesten zijn geweest, wenst de onderwijsinstelling ’transparant te kunnen zijn’.

“We vinden het belangrijk te benadrukken dat we onder geen beding deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek dat gebruikt zou kunnen worden voor oorlogsvoering of onderdrukking”, meldt de universiteit.

Zo zijn er verschillende faculteiten met uitwisselingsprogramma’s met universiteiten in Haifa, Tel Aviv, Jeruzalem en Ramat Gan. Ook is de geneeskundefaculteit samen met het Erasmus MC verbonden aan projecten met meerdere Israëlische universiteiten en wetenschappelijke instituten.

Samenwerkingen onder de loep
Het verbreken van banden met Israëlische instituten, zoals demonstranten vragen, is vooralsnog niet aan de orde. “Dat doen zou kunnen betekenen dat onze relatie met kritische stemmen binnen Israëlische universiteiten wordt bemoeilijkt. We vinden het belangrijk om als academische instelling hier zeer terughoudend mee om te gaan.”

Wel zegt de universiteit alle samenwerkingen onder de loep te nemen. “Ook die met Israëlische instellingen.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.