Tijdens de Eurekaweek worden de aankomend studenten wegwijs gemaakt in hun (nieuwe) studiestad en het verenigingsleven. De Eurekagidsen, ouderejaars studenten, nemen de nieuwelingen aan de hand en begeleiden hen gedurende de week. Jamie van der Klaauw (23, Bestuurskunde) en Jordy Lassooij (23, Bedrijfskunde) zijn al sinds de middelbare school vrienden en vormen tijdens de Eurekaweek een gidsenduo. Vier dagen lang mogen zij zich over een groep van zo’n vijftien aankomend studenten ontfermen.

Jamie en Jordy kennen elkaar van de middelbare school en zijn daarnaast huisgenoten. Beiden zijn opgegroeid in Rotterdam- Oost (resp. Ommoord en Zevenkamp), maar wonen nu in Rotterdam-Noord met nog twee andere vrienden. Jordy woont er nu zo’n jaar en Jamie is er een paar maanden later bij komen wonen, omdat hij eerst nog aan het reizen was. “We zijn vrij laat op onszelf gaan wonen. Wij woonden natuurlijk al in Rotterdam en dan is het ‘moeten’ er niet echt bij.” Toch raadt Jordy alle aankomend studenten aan direct op kamers te gaan. “Eigenlijk begint je studententijd pas echt als je op jezelf woont.”

Gidsenduo
Jamie is twee jaar geleden al eens gids geweest tijdens de Eurekaweek. “Ik wist dat het super tof was om te doen, dus heb ik Jordy gevraagd of hij dit jaar met mij een gidsenduo wilde vormen.” Volgens de twee vrienden is het heel belangrijk om als gids van de Eurekaweek een onvergetelijke ervaring te maken voor de nieuwe studenten. Het is immers vaak hun eerste kennismaking met het studentenleven. “Vijf jaar geleden hadden wij een groepje dat snel uit elkaar viel. Voor ons is dat een extra motivatie om het goed te doen als gidsen en de boel bij elkaar te houden.” Jordy vult aan: “Wij zijn geboren en getogen Rotterdammers dus voor ons is het extra leuk om nieuwe studenten ‘onze stad’ te laten zien”. Bovendien hebben de heren hele goede herinneringen aan hun eigen Eurekaweek. “Ik weet alles nog! Nou ja, bijna alles”, lacht Jamie, “want een deel van de tijd had ik ook iets te diep in het glaasje gekeken”. Voor Jordy staat vooral de opening in De Doelen hem bij. “Dat is echt groots en imponerend. Het komt dan écht binnen dat je klaar bent als scholier en het studentenleven ingaat.”

eurekagidsen01
Jordy, links, en Jamie, aan de Kralingse Plas, op het terras van
Café Restaurant De Tuin

Internationals
Jamie en Jordy hopen dat zij zich mogen gaan ontfermen over een groep internationale studenten. “Het lijkt mij super om het eerste echte contactpunt te zijn voor een (internationale) nieuwkomer.” Beide heren hebben zelf veel gereisd en weten wat het is om ergens ‘nieuw’ te zijn. “Ik heb er heel veel aan gehad dat ik ergens waar ik ‘nieuw’ was goed opgevangen werd”, vertelt Jamie. “Dat gevoel van ergens welkom zijn, wil ik voor de nieuwe studenten ook uitdragen.” Volgens Jamie en Jordy is het echter het belangrijkst een goede sfeer neer te zetten. “Als de sfeer goed is, krijg je iedereen mee en wordt het een Eurekaweek om nooit te vergeten!”

door Joëlle Stapelkamp