Na meer dan 1850 kilometer gefietst te hebben kwam de groep van 50 studenten (m/v) van R.S.V. Sanctus Laurentius (www.laurentius.nl/) woensdag 12 augustus weer aan in Rotterdam. In drie weken tijd zijn zij van Rotterdam naar het Noord-Spaanse Huesca gefietst en hebben daarmee 12.400 euro opgehaald voor de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam. Op de sociëteit van Laurentius, vernoemd naar het stadje Huesca, werden zij bij terugkomst groots onthaald en gehuldigd door familie en vrienden.

Sinds januari heeft de groep getraind voor de tocht, waarbij ze dagelijks meer dan 100 kilometer moesten afleggen op de fiets. De eerste trainingen vonden plaats in de vorm van spinning in de sportfaciliteiten van de Erasmus Universiteit. Daarna is er wekelijks getraind op de weg en is er deelgenomen aan verschillende fietswedstrijden, zoals de ‘VLS University Tour’, die hen langs de campussen bracht van de TU delft en Universiteit Leiden.

Vanuit Rotterdam is op 18 juli koers gezet richting het zuiden, waarbij ze België doorkruisten met een stop in Geraardsbergen, waar de Muur van Geraardsbergen beklommen werd. Daarna zijn de fietsers via Parijs naar de Franse westkust gefietst om vervolgens naar de Pyreneeën te gaan. Daar aangekomen zijn er verschillende ‘cols’ beklommen, zoals de Col du Tourmalet en de Col d’Aubisque. Na het avontuur in de Pyreneeën is de Frans-Spaanse grens overgestoken om uiteindelijk op 9 augustus ontvangen te worden in Huesca (Noord- Spanje) door niemand minder dan de burgemeester.

fietsen

Huesca is voor de studenten van Laurentius niet zo maar een bestemming, het is de plaats waar de heilige Laurentius geboren is, aan wie de vereniging haar naam ontleent. Al enkele decennia lang organiseert R.S.V. Sanctus Laurentius elke 5 jaar, ter gelegenheid van haar lustrum, de Tour d’Huesca.

Op woensdag 12 augustus werd nog een symbolische etappe van de Tour d’Huesca afgelegd van Leiden naar Rotterdam. Tevoren was het gezelschap geland op Schiphol. In Rotterdam werden zij ‘s middags onthaald in het verenigingsgebouw van R.S.V. Sanctus Laurentius aan de Infirmeriestraat in Kralingen door familie en vrienden. Tijdens de feestelijke ontvangst en de huldiging werd het uiteindelijke opgehaalde bedrag van 12.400 euro symbolisch overhandigd aan de Daniel den Hoed Kliniek.

(ingezonden mededeling R.S.V. Sanctus Laurentius, bewerkt)