De funk- en soulsensatie Yanesh! is de kinderschoenen net ontgroeid, maar swingt al meer dan menig bekend soulartiest. Met een mix van old-skool funk en nieuwe soul – de groove van funk en de intentie van soul – en invloeden van wereldmuziek, brengt deze achtkoppige formatie een optreden waarbij stilzitten onmogelijk is. North Sea Round Town op vrijdag 28 juni in Pro Rege.

door Joëlle Stapelkamp

Yanesh!, vernoemd naar de leadzangeres Yanesh Sjoerdstra, klinkt jong en fris en dat is het ook. De 26-jarige zangeres uit Friesland met Ethiopische roots, komt nog maar net in het muziekwereldje kijken. “Ik ben pas sinds een paar jaar écht met muziek bezig.” Haar liefde voor muziek stamt echter al uit haar jeugd. “Ik blèrde als kind altijd al met de radio mee.” Toch heeft ze met die liefde eigenlijk nooit wat gedaan. “Tot een paar jaar terug had ik nog helemaal niet het plan om met muziek mijn geld te gaan verdienen. Ik luisterde veel muziek en zong, maar daar bleef het bij.” Yanesh ging de opleiding Sociaal-Cultureel Werk doen weliswaar met als specialisatie theater, speelde in amateurmusicals en nam deel aan diverse muzikale projecten, maar haar liefde voor muziek kwam pas echt tot bloei toen zij in 2008 ging studeren aan de Academie voor Popcultuur. “Die opleiding is heel breed en je wordt heel vrij gelaten. Je mag alles doen, zolang je het maar kan verantwoorden. Op die manier kun je het maximale uit jezelf halen. Althans, zo heb ik het ervaren.” In juli hoopt Yanesh af te studeren en daarna wil zij zich volledig gaan focussen op haar muzikale carrière.

Yanesh Sjoerdstra

Na enkele muzikantenwisselingen is de band in haar huidige vorm nu alweer zo’n jaar bij elkaar. “We vullen elkaar ontzettend goed aan”, vertelt de zangeres. De band Yanesh! bestaat uit muzikanten van verschillende leeftijden en afkomsten en dat is volgens de zangeres wat de band en haar geluid juist uniek maakt. “In ons eigen repertoire hoor je de diversiteit van de band met het herkenbare van de oude funk en soul. Wij maken muziek die we zelf graag willen horen, waar we ons goed bij voelen en waar we blij van worden. En we hopen natuurlijk dat het publiek hetzelfde ervaart, want het publiek, daar doe je het natuurlijk uiteindelijk allemaal voor.”

Informatie
Benieuwd naar Yanesh! en de andere North Sea Round Town-concerten in Pro Rege? Kijk voor meer informatie op www.muzikc.nl. Vrijdag 28 juni, zaal open 19.30 uur: Yanesh!, toegang 15,-; maandag 1 juli, zaal open 18.30 uur: Lulu Doxin, toegang 10,-; vrijdag 5 juli, zaal open 19.30 uur: o.m. Eric Vloeimans, toegang 22,50. Een passe partout voor de drie concerten kost 37,50. Kaarten aan de zaal of kunnen besteld worden door te mailen naar kaarten@muzikc.nl en af te halen bij Oosterboekhandel J.Amesz – Voorschoterlaan 145-A, Van der Heijde Bladmuziek – Nieuwe Binnenweg 116 en La Mer/Berlioz – Kortekade 14.

Open Podium
Op zaterdag 29 juni is het North Sea Round Town ‘Open Podium’ in Pro Rege, van 14.30 tot 17.30 uur. De toegang is gratis! ‘s Avonds gaan de jazzmuzikanten nog even door in diverse restaurants en cafés in de buurt.