Archieffoto De Ster: herdenking 2021

Publiek weer welkom bij herdenking in Crooswijk

Op vrijdag 13 mei is het precies 79 jaar geleden dat bij de Nieuwe Crooswijkseweg in Crooswijk een Engelse Short Stirling bommenwerper neerstortte. Alle zeven bemanningsleden kwamen om. In 2018 werd een gedenkteken onthuld op de plek van de crash en sindsdien wordt daar jaarlijks stilgestaan bij het lot van de Short Stirling EF357.

Nadat de herdenking door coronamaatregelen twee jaar heel beperkt plaatsvond, is publiek deze keer weer van harte welkom bij de herdenking. De herdenking wordt georganiseerd door de in 2017 door wijkbewoners ingestelde werkgroep Short Stirling EF357.

De herdenking op 13 mei begint met inloop op het plein om 15.15 uur. Er zijn 20 stoelen beschikbaar voor bezoekers die slecht ter been zijn. Om kwart voor 4 wordt de bijeenkomst geopend met een welkomstwoord, gevolgd door een kranslegging en het opzeggen van de exhortation door Elsa van Gelderen, vertegenwoordigster van het Royal British Legion – Holland Branch.

Na een minuut stilte volgt een flypast door leden van de Rotterdamsche Aero Club (RAC), een vliegclub op Rotterdam-The Hague Airport. De RAC is al sinds de onthulling van het monument betrokken bij de herdenkingen en heeft meermalen een flypast uitgevoerd. Ook deze keer zijn de sportvliegers weer op vrijwillige basis aanwezig en vliegen zij in ‘missing man’ formatie over het monument. Dat betekent dat zij in een formatie van drie toestellen aanvliegen en dat een van hen boven het monument uit de formatie opstijgt, als eerbetoon aan de gesneuvelde bemanningsleden.

Na de flypast wordt een gedicht voorgedragen dat is geschreven door de vader van Dennis Sach, een van de bemanningsleden, en is er voor het publiek gelegenheid om ook bloemen te leggen bij het monument. De herdenking wordt vanaf 16.15 uur afgesloten met een nazit, een drankje en gelegenheid om na te praten bij de maker van het monument, Bruinstroop Natuursteen aan de Nieuwe Crooswijkseweg 58-b.

De locatie van de herdenking, Nieuwe Crooswijkseweg-hoek Couwaelstraat, is per openbaar vervoer bereikbaar met tramlijn 7: uitstappen bij de halte Crooswijksestraat (bij het Schuttersveld) en van daaruit circa 10 minuten lopen.

Zie ook: desteronline.nl/?s=Short+Stirling

(ingezonden mededeling werkgroep Short Stirling EF357 – Dik Vuik)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.