Op zaterdag 13 april 2019 komt legendarisch scheidsrechter Frans Derks zijn biografie ‘Frans’ signeren bij Boekhandel Snoek. Frans (jaargang 1930!) is vanaf 14.00 uur aanwezig op de Meent 126 in Rotterdam. Vanzelfsprekend is er gelegenheid om met de kleurrijke arbiter op de foto te gaan!

Frans Derks, ingenieur machinebouw, stamt uit de ‘Gouden Eeuw’ van het Nederlandse voetbal: een tijdperk waarin internationaal succes bijna vanzelfsprekend was en het Nederlandse voetbal domineerde. Hij werd door voetbalvedettes als Johan Cruijff en Willem van Hanegem gewaardeerd om zijn unieke stijl van arbitreren. Derks had gevoel voor drama en speelde waar mogelijk het spel mee. Hij was onderdeel van de show, de stalmeester in de ring. En in plaats van star de regels toe te passen, floot Derks ‘in de geest van de wedstrijd’, wat het spel ten goede kwam. Frans Derks kon met iedereen goed opschieten omdat hij zo’n kwajongen was; altijd in voor een geintje. Derks respecteerde voetballers en zij respecteerden hem. Ook zijn verschijning op het veld was uniek: zijn tenue werd gekenmerkt door zijn strakke, zwarte broekje. Een broekje dat naar eigen zeggen geen ruimte liet voor gele kaarten, die hij dan ook bijna nooit heeft uitgedeeld. Na zijn scheidsrechterscarrière bleef Frans Derks actief in de sport, onder meer als voorzitter van FC Dordrecht. ‘Frans’ is de geautoriseerde biografie over de meest markante arbiter van het Nederlandse voetbal.

‘“We willen niet meer begrijpen dat fouten bij het spel horen”, zegt Derks. Dat is geen romantisch geneuzel van een oude man, maar bovenal een scherpe observatie’, aldus Sjoerd Mossou, Algemeen Dagblad.

Derks werd geboren in Vaals, had een katholieke vader en een joodse moeder. Hij ging naar de kostschool. Na het gymnasium ging hij machinebouw studeren in Zürich, waarna hij later terugkeerde in Nederland als afgestudeerd ingenieur. Zijn debuut als scheidsrechter in het betaalde voetbal was in de Tweede Divisie in 1962. Frans Derks’ eerste wedstrijd in de Eredivisie was die tussen Sparta Rotterdam en RKSV Sittardia op 20 mei 1967. Tijdens zijn scheidsrechterscarrière in de Eredivisie behoorde hij tot de bekendste scheidsrechters van Nederland, mede vanwege de kleine en krappe scheidsrechtersbroeken die hij droeg.

Derks was na zijn scheidsrechterscarrière tussen 1978 en 1994 voorzitter van volleybalvereniging BREVOK uit Breda en tussen 1995 en 2003 voorzitter van FC Dordrecht[1] (tot 2002 Dordrecht’90 geheten). Op 25 november 2000 werd de wedstrijd Dordrecht’90 – Emmen door arbiter Wout Schaap in de rust gestaakt, nadat hij zich in zijn kleedkamer verbaal bedreigd voelde door de binnengestormde Derks. Frans Derks is ook voorzitter geweest van de Coöperatie Eerste Divisie.

Op 30 november 2009 werd hij gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijzondere verdiensten voor de voetbalsport en zijn grote maatschappelijke inzet.

Boekhandel Snoek
Meent 126
3011 JS Rotterdam
010 – 413 96 66
www.facebook.com/boekhandel.snoek
info@boekhandelsnoek.nl
www.boekhandelsnoek.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.