• Vredenoordplein definitieve locatie Melanchthon Kralingen?

Zeer onverwacht stond het Vredenoordplein als locatie voor nieuwbouw van de middelbare school Melanchthon Kralingen (vmbo-tl-gl-kbl-bbl) tijdens de gebiedscommissievergadering in Galerie Kralingen op donderdag 21 mei, in het middelpunt van de belangstelling. Julie Adams, bewoonster van een van de klushuizen in de Wollefoppenstraat, zette het onderwerp als inspreker op de agenda.

door Joëlle Stapelkamp

Het is al lang bekend dat het Melanchthon Kralingen, met locaties aan de Oudedijk en de Crooswijksesingel, een betere huisvesting zoekt. De huidige vestigingen voldoen volgens de rector van de school al lang niet meer aan de eisen van de tijd. Eerder werd het Assendelftplein genoemd als locatie voor de middelbare school, maar dat plan is definitief afgeketst, omdat die locatie op veel weerstand stuitte bij de omwonenden. Nu is de locatie Vredenoordplein door het College van B&W opeens bestempeld als definitieve nieuwe locatie.

Leefbaarheid
Julie Adams maakt zich zorgen over de leefbaarheid in de buurt. “Een school zorgt, hoe je het ook wendt of keert, voor overlast. Wij hebben in de wijk geïnvesteerd door het kopen van een klushuis, om zo de buurt een boost te geven. Als er daadwerkelijk een school op het Vredenoordplein komt, hebben wij destijds verkeerd gegokt. Het Vredenoordplein is de enige leefruimte die we hebben in de wijk en die zou dan verdwijnen. Als het besluit niet wordt teruggedraaid, laat de gemeente daarmee zien dat zij de wijk eigenlijk helemaal niet wil laten opleven.” De inspreekster is bovendien verontwaardigd dat de omwonenden niet op de hoogte zijn gesteld van dit besluit en dat zij dit per toeval hebben ontdekt. “Een aantal bewoners in de wijk heeft privaat bezit en heeft daardoor toegang tot bepaalde informatie. Als dat niet het geval zou zijn geweest, was dit plan er zonder horten of stoten op slinkse wijze gewoon doorheen gekomen.”

Zwembad Schuttersveld
Het hele voorval doet denken aan de plotselinge beslissing van het gemeentebestuur om Zwembad Schuttersveld te sluiten. Werd daar de gebiedscommissie niet tijdig geïnformeerd, ook nu is dat weer het geval. (ten aanzien van het Assendelftplein heeft zich iets dergelijks afgespeeld. Red.) “Wij beschikken over net zo weinig informatie als u”, gaf gebiedscommissievoorzitter Rens van Overdam te kennen.

Krant
Gebiedscommissielid Debora Fernald vult aan: “Ik heb het uit de krant moeten vernemen. Hoe kan het dat wij niet geïnformeerd zijn?” Kevin van Eikeren noemt het ‘een manco in het participatietraject’, maar geeft aan dat het nu vooral zaak is draagvlak te creëren en de voors en tegens te inventariseren. “Als jullie als inwoners van de wijk die informatie aan ons geven, is het vervolgens de taak voor ons als gebiedscommissie te gaan lobbyen op de Coolsingel en jullie belangen daar voor het voetlicht te brengen”. Aan dat draagvlak wordt al hard gewerkt. Julie Adams heeft samen met een aantal medebewoners een petitie opgesteld om nieuwbouw van het Melanchthon Kralingen op het Vredenoordplein tegen te gaan. Wilt u de petitie tekenen? Ga dan naar: www.petitie24.nl/petitie/330/geen-vmbo-op-hetvredenoordplein.

Volgende vergadering
De volgende vergadering van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk zal op donderdag 18 juni plaatsvinden in Sportcentrum Het Schuttersveld, Crooswijksestraat 93. Aanvang: 20.00 uur. Zie: www.rotterdam.nl/kralingencrooswijk.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]