Stichting Bewoners Hoogkwartier in Rotterdam (www.hoogkwartier.nl) wil op de groenstrook tussen het Groenendaal en de Burgemeester van Walsumweg niet alleen gras maar ook wilde bloemen. (er staan ook kastanjes maar die worden, zoals op meer plekken in Rotterdam, bedreigd door de kastanjebloedingsziekte) Niet alleen mooi om te zien maar ook van levensbelang voor de wilde bijen. Het bewonersinitiatief om Honey Highway van Deborah Post daarvoor in de arm te nemen werd gehonoreerd. De bewoners zouden zelf de wilde bloemenzaden gaan inzaaien. Een leuk klusje, als het mooi weer is.
Op zaterdagochtend 9 oktober om 11.00 uur deden van links naar rechts Bjorn Slot, landschapsarchitect van Stadsontwikkeling Rotterdam, Deborah Post van Honey Highway en Sjoerd Vredebregt van Stichting Bewoners Hoogkwartier voor hoe dat moest. In een strook van 1.000 m2 aan de Burgermeester van Walsumweg werden bloemenzaden uitgestrooid. Hier ontstaat volgend voorjaar een Honey Highway, een blijvend paradijs voor wilde bijen.
Inheems
Er was een bloemenzadenmengsel van zo’n 40 soorten meerjarige inheemse bloemen, afgestemd op de grondsoort en regio, samengesteld. Zodat de wilde bijen hier voedsel kunnen verzamelen. Dit zijn de soorten:
Avondkoekoeksbloem, Barbarakruid, Beemdkroon, Dagkoekoeksbloem, Duizendblad, Gewone Brunel, Wilde peen, Glad walstro, Rapunzelklokje, Schermhavikskruid, Biggenkruid, Veldlathyrus, Kleine leeuwentand, Knoopkruid, Karweivarkenskervel, Gewone rolklaver, Hopklaver, Echte kamille, Scherpe boterbloem, Kraailook, Muskuskaasjeskruid, Wilde klaproos, Kleine ratelaar, Gele morgenster, Kleine klaver, Rode klaver, Witte klaver, Reukloze kamille, Gele kamille, Vogelwikke, Smalle wikke, Bonte wikke, Smalle weegbree, Veldsalie, Knolboterbloem, Bermooievaarsbek, Beemdooievaarsbek, Kleine pimpernel, Vlasbekje en Wilde margriet.
Meer wilde bloemen
Marloes Gout (Adviseur Duurzaamheid Rotterdam) “Wilde Bijen zijn dan wel hele kleine beestjes, maar ze zijn superbelangrijk voor de bestuiving van ons gezonde voedsel. De schappen groenten en fruit in de supermarkt zouden leeg zijn als er geen bijen meer zouden zijn. Wij ondersteunen van harte dit initiatief van de bewoners die meer wilde bloemen willen in hun woonomgeving”.
Picknick
Sjoerd Vredebregt (initiatiefnemer en bewoner Hoogkwartier): “Wij zijn blij dat we volgend jaar tientallen soorten inheemse bloemen gaan zien groeien en in bloei zien komen, die van origine in onze regio thuishoren. Het is noodzaak voor de wilde bijen en alle insecten en vogeltjes en het is ook educatie als we aan de picknick zitten en zien hoe een wilde bij stuifmeel verzamelt!”
Biodiversiteit
Deborah Post (Honey Highway): “Er is veel gras in Nederland, de bijen hebben het lastig, er is veel te weinig voedsel; stuifmeel en nectar. Daarom is Honey Highway er. Wij veranderen maai-afspraken en zaaien in met inheemse bloemenzadenmengsels, zodat jarenlang veel biodiversiteit ontwikkelt. Namens de bijen bedankt voor jullie initiatief bewoners van het Hoogkwartier!”
Meer informatie over Honey Highway: www.honeyhighway.nl
Trackbacks/Pingbacks