‘Vang de watermonsters’ is weer gestart. Dit is een landelijk burgeronderzoek naar de kwaliteit van water in sloten, singels, vijvers en plassen. Iedereen kan meehelpen aan dit onderzoek door in de buurt de waterkwaliteit te meten. Wil je meedoen? Meld je dan aan via de website www.vangdewatermonsters.nl

In ons gebied (Schieland en de Krimpenerwaard) meten wij vooral de kwaliteit van grote vaarten en plassen. Maar in het hele watersysteem zijn ook de vele sloten, singels, vijvers en kleine plassen belangrijk. Om daar de waterkwaliteit extra te onderzoeken, is hulp van harte welkom. We hopen dat ook dit jaar weer veel mensen in onze regio meedoen en leren over waterkwaliteit en wat daarbij komt kijken.

Leuk en leerzaam
Wie de kwaliteit van een watertje in de buurt wil onderzoeken, kan zich aanmelden via de website www.vangdewatermonsters.nl. Hierna krijg je informatie met uitlegfilmpjes erbij over hoe je het water en de planten en dieren in en om het water kunt onderzoeken. Je metingen en foto’s van je onderzoek kan je online doorgeven (tot half augustus). Jouw resultaten komen op de website te staan. Heb je alles gemeten en doorgegeven, dan krijg je de kans om een supermeetkit aan te vragen. Deze superkit is voor meer en uitgebreidere metingen. Het is de bedoeling dat je de watermonsters hiervan opstuurt naar ons onderzoekslaboratorium.

Basis voor wat groeit en bloeit
Een goede waterkwaliteit is belangrijk. In en om schoon water groeien allerlei water- en oeverplanten en leven watervogels, kikkers en insecten. Onder water schuilen vissen en andere diertjes tussen de waterplanten en vinden daar hun voedsel. Bij je onderzoek krijg je tips over wat je kunt doen om te zorgen dat de waterkwaliteit goed blijft of verbetert.

Speciaal voor jonge onderzoekers?
Iedereen kan -ook jong en oud samen- als een burgerwetenschapper aan de slag. Jonge onderzoekers kunnen de onderwaterwereld verder ontdekken via het fabelverhaal Gup en de watermonsters. Hierin vertellen Gup, Drollentrol, Spoelbaksel, Drekkula en Pilzilla over watervervuiling en over wat je zelf kunt doen om te zorgen voor schoon water.

 


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.