Cathalijne Boland © Peter Arno Broer

Campus Woudestein: op woensdag 20 september geeft Cathalijne Boland een lezing over Reuchlins reis. De Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers. Haar meeslepende vertelling over de Rotterdamse redersfamilie kreeg vijf ballen in de NRC.

Aan drama geen gebrek in de geschiedenis van George Reuchlin (1874-1912). Hij is pas zestien als hij zijn eerste oceaanreis maakt, op het nieuwste schip van de Holland-Amerika Lijn naar New York. Het is dan al duidelijk dat hij in de voetsporen zal treden van zijn vader Otto, medeoprichter van de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. Ruim twintig jaar later stapt George aan boord van de Titanic voor wat zijn laatste reis zal worden. Vanaf het schip stuurt hij nog een telegram naar zijn vrouw Athie: ‘Sea perfecly smooth greetings’.

Behalve een Rotterdamse familiekroniek heeft Boland ook de geschiedenis van de Europese exodus van het begin van de 20ste eeuw beschreven. Tussen George’ eerste en laatste oceaanreis emigreerden naar schatting dertien miljoen Europeanen naar Amerika, onder wie vele joden uit Rusland en Oost-Europa. Vanuit deze invalshoek beschrijft Boland op indringende wijze de Nederlandse en Europese klassenmaatschappij rond 1900.

Lezing woensdag 20 september 20.00 uur, inloop vanaf 19.30.

Toegang vrij, ook voor niet-leden. Graag aanmelden via e-mail (leeskabinet@eur-nl.libanswers.com)

Locatie: Senaatszaal, Erasmus Building, Campus Woudestein.

Na afloop signeert de auteur. Boekverkoop door boekhandel v/h Van Gennep.

De mooiste collectie van Rotterdam

Het Rotterdamsch Leeskabinet is de humaniorabibliotheek op Campus Woudestein. Word lid (eur.nl/library/leeskabinet/word-lid) en ontdek de mooiste collectie van Rotterdam. Bezoek de Leeskabinet-lezingen over literatuur, cultuur en wetenschap. Meer info: www.leeskabinet.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.