Waar ik nu woon, in Berkel en Rodenrijs, wordt er een nieuw winkelcentrum gebouwd met woningen en uitgaansgelegenheden. Hoe dit in de toekomst gaat worden? Je weet het niet na deze pandemie. Is het koopgedrag veranderd en blijven de mensen veel  online kopen?

In Kralingen-West waren er vroeger waterstokers en  kleine buurtwinkels in alle buurten.  Na de oorlog was de Goudse Rijweg de straat waar de dagelijkse boodschappen werden gedaan. Zoals brood en gebak bij bakker Wolf en vlees bij slager Haak. Op de Vlietlaan zaten de wat grotere winkels, zoals Breur, waar gereedschap werd verkocht. Bij Van Leeuwen glas en luxe artikelen. Munne op Vlietlaan verkocht baby- en kinderkleding.

Succes, Vlietlaan 33, was de zaak voor herenkleding. Deze zaak zit er nu nog steeds. Voor behang en verf ging je naar Coby Dubachop de Vlietlaan 219. Ze verkochten er ook vloerbedekking. Als je niet zelf kon behangen of witten,  waren er behangers en schilders aanwezig.

De winkel van Sinkel zat op de hoek Vlietlaan en Berkelstraat.  Voor de gezelligheid gingen de mensen naar Café de Klapdeur en naar Café Vlietzicht van Piet Buitenhuis, allebei aan de Vlietlaan.

Maar alles wordt anders maar de Vlietlaan blijft gezellig, zeker door de bewoners, zoals Elizabeth  Dumee die lang daar gewoond heeft. Zij organiseerde gewoon  een tafel met koffie waar iedereen die langskwam een kop koffie kreeg. Gerard Schuiling, voorzitter van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk van 1998 – 2010, kwam graag langs  om te horen hoe het met de buurt ging. Wij waren een goed team.  Ik wist veel van de buurten en Gerard kon dingen uitvoeren nadat ze in de vergadering waren besproken.

Het werkte goed. Je weet waar je het over hebt Gerard is heel sociaal maakte voor iedereen tijd. Een echte burgemeester voor Kralingen-Crooswijk in die tijd.

Nu zijn de dingen veranderd, de gebiedscommissies doen heel erg hun best maar hebben minder inspraak in het stadhuis. Als ik Rutte hoor spreken, gaat alles beter. Is dat zo? Ik denk dat heel veel mensen daaraan toe zijn.

We willen de dingen weer gaan doen zoals vroeger maar wij houden ons nog wel aan de regels en doen dat voor de maatschappij, zoals ik al meer dan een jaar elke dag een blog schrijf op mijn computer over de coronatijd.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.