Naar nu pas bekend is gemaakt, is de GGD al eind januari gestart met een onderzoek naar een geval van open tbc in de deelgemeente Noord.

Het gaat om een zogeheten contactonderzoek, waarbij mensen worden opgespoord die contact hebben gehad met iemand die open tuberculose heeft. Zo worden privé-contacten, maar ook bezoekers en medewerkers van een horecagelegenheid in Noord onderzocht. De patiënt kwam hier namelijk regelmatig en vervoerde ook bezoekers van de horecagelegenheid als zelfstandig chauffeur.

Open tbc kan worden overgedragen door hoesten of niezen. Doorgaans worden meestal mensen besmet in de nabije omgeving van de patiënt, zoals familieleden of naaste collega’s. De kans op besmetting is volgens de GGD gering.

De GGD probeert mensen op te sporen die contact hebben gehad met de patiënt. Het onderzoek bestaat uit een Mantouxtest (een prikje in de onderarm) of een röntgenfoto van de longen. Soms is daarna verder bloedonderzoek nodig.

Voor meer informatie kan op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur contact op worden genomen met de GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 – 433 95 40.

rijnmond_offline

 

 

 

Afbeelding: Wikipedia