Crooswijk bestaat uit verschillende buurten. Vreemd vond ik vroeger wel de namen Oud Crooswijk en Nieuw Crooswijk maar er was geen verschil, zeker niet voor de liefde.

Onze vriend Cees van Dongen woonde in de Frederikstraat  en werd verliefd op Ada van Vliet uit de Paradijslaan. Zij gingen later wonen op de Crooswijksebocht. Zij werden onze grootste vrienden en wij waren veel in deze buurt. Ik wist toen nog niet dat ik later als deelraadslid mee moest beslissen over hoe deze buurt er in de toekomst uit zou gaan zien.

De regering had besloten dat er door heel het land gebieden aangewezen moesten worden voor vernieuwing. Eerst werden er door Tweede Kamerleden in het hele land,  in de periode 2003-2006,  per bus, bezoeken gebracht aan de gebieden die waren aangedragen door besturen van steden en dorpen.

Nieuw Crooswijk werd ook bezocht, de winkels,  de huizen en de scholen bekeken. Nieuw Crooswijk werd aangewezen als vernieuwingsgebied.  Wat volgde was een hele lange weg met inspraak voor bewoners. Er waren veel voor- en tegenstanders. Veel huizen moesten immers worden gesloopt en veel Crooswijkers zouden hun buurt voorgoed moeten verlaten.

Wij als deelraad van Kralingen–Crooswijk, zeker Jan van Velzen en Sonja Krijgsman, die in Nieuw Crooswijk woonde, maar ook vele andere raadsleden, hebben veel gesprekken met de bewoners gehad,  bezoeken bij  verenigingen afgelegd, en straten geveegd. Dit alles duurde een hele lange tijd.

Dat ging ook wel eens ten koste van ander buurten. Er was veel tegenwerking van een bewonersgroep die tegen sloop was.  Daar werd ook naar geluisterd maar wij hoorden ook de geluiden over de slechte staat van veel huizen. Dat het gedurende de stadsvernieuwing in de jaren 70 en 80 wel erg snel moest, want Rotterdam zuid was ook aan de beurt voor stadsvernieuwing.  Alles gebeurde toen in Rotterdam tegelijk.

Kamerlid Felix Rottenberg (PvdA) bezoekt op de fiets in 1995 de wijken. Links van hem Hennie ten Hoven, ooit dagelijks bestuurder van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en rechts van hem Greet Wijs.

Ik had geen moeite met slopen en vernieuwen van de oude buurten, want ik kwam uit Kralingen-West en had jaren in een oud huis gewoond waar je elk geluid van je bovenburen kon horen, zeker met de oude houten trappen die er in Nieuw Crooswijk ook waren.

Veel bewoners van Nieuw Crooswijk wonen nu in veel betere woningen en is er goed contact met elkaar, ook via Facebook. Als je nu uit het Kralingse Bos komt, kijk je tegen de mooie huizen aan en je hoort dat de bewoners het naar hun zin hebben. De bewoners en wij kunnen trots zijn op wat er is bereikt. Als Rotterdammers zeggen wij: kijk altijd vooruit maar er moet wel eerst hard voor gewerkt worden.

Greet Wijs

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]