De politie is herkenbaar in uniform, dat is handig. Een lasser zet een helm op als hij aan de slag moet, heel verstandig. Gordon heeft een glitterpak voor op het podium en wie weet, ook thuis. Maar waarom moet ik als advocaat in de rechtszaal een toga aan? Ik ben er nog steeds niet uit. Ik word er niet slimmer door en mijn rol is toch duidelijk? Dat de rechter zich in zo’n onhandig gewaad hult snap ik: symbool van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Maar ik ben juist hartstikke partijdig. En de klant hoeft, progressief als ik ben, niet  tegen mij op te kijken. Bij de afdeling kantongerecht is het dragen van het zwarte gewaad (best prijzig trouwens, ik heb een tweedehandsje) niet verplicht, maar mijn confrères trekken het wel aan. Ik niet dus. Heb ik een zitting in de provincie, zeg bijvoorbeeld het kanton Dordrecht, dan vraagt de rechter nog weleens waar mijn toga is.

In Rotterdam, gaf ik laatst als antwoord. De rechter voorzag een moeizame discussie en besloot het er maar bij te laten. Een jonge vrouwelijke rechter (die zijn in de meerderheid) vond het niet willen dragen van een toga iets van de jaren zeventig. Maar dat is Abba ook, riposteerde ik, gevat als ik ben. Kennelijk was zij een fan van de geliefde Zweedse groep, ik kwam ermee weg. Bij aanvang van een kantonzitting in mijn thuishaven Rotterdam hoorde ik een mij onbekende griffier (ze worden steeds jonger, maar dat kan aan mij liggen) tegen de mij zeer bekende kantonrechter net iets te hard fluisteren: ”de advocaat heeft geen toga aan!” Hij keek er wat ontzet bij. Hoe moest dit netelige probleem opgelost worden? Waarop de kantonrechter, een zeer wijze vrouw,  luidkeels door de zaal riep: ”oh, dat is meester Rhijnsburger, de laatste der Mohikanen, die mag dat!” Heb ik toch wat bereikt na al die jaren …

Ton Rhijnsburger
Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.