Ik stap de lift uit, loop de galerij over en druk op de bel. De heerlijke geur van versgebakken Pastel (pastei) en Suzudas (koeken) komt me al tegemoet. Elga laat me binnen en zet een grote kop gemberthee en wat stokbrood met smeersels voor me neer. “Ga maar zitten”, zegt ze glimlachend, en ze wijst naar de bank.

Taalbarrière
Elga de Pina Fernandes (1977) kwam op haar veertiende uit Kaapverdië (Santiago) naar Nederland. Zonder de Nederlandse taal te spreken en zonder verblijfsvergunning. Ze ging naar een school waar ze samen met andere niet-Nederlandse leerlingen onder andere Nederlandse les kreeg. Naar het voortgezet onderwijs kon Elga door haar verblijfsstatus niet. Maar toen ze op haar eenentwintigste verliefd werd op een Nederlandse jongen en samen ging wonen, keerde het tij en kon ze eindelijk gaan studeren. “Ik wilde zó graag leren, maar omdat ik niet de juiste papieren had, kreeg ik die kans niet.”

Nosagenda
Sinds Elga in Nederland is, is zij altijd al heel erg geïnteresseerd geweest in de Kaapverdiaanse cultuur: dansen, muziek en natúúrlijk eten. Ze werkte bij verschillende culturele stichtingen en zat in een van de eerste Kaapverdiaanse theatergroepen. “De Kaapverdiaanse cultuur is altijd belangrijk voor me geweest en ik wilde dit graag delen met anderen.” Op een gegeven moment werd het volgens haar tijd om zelf iets te ondernemen. Ze miste een Kaapverdiaans cultureel platform. En zo werd Nosagenda in 2018 geboren.

Magazine Nosagenda, december 2020.

Centrale ontmoetingsplek
De naam kwam niet uit de lucht vallen. Vrienden noemden Elga vaak ‘culturele agenda’. “Ik was altijd op de hoogte van wat er gaande was binnen de Kaapverdiaanse gemeenschap op het gebied van cultuur. Nosagenda betekent letterlijk ‘onze agenda’.” Het online platform heeft als doel de Kaapverdiaans-Nederlandse activiteiten in kaart te brengen en te promoten. Via sociale media, de website en sinds 2019 ook via Nosagenda Magazine, worden de leukste plekken, evenementen en activiteiten op het gebied van kunst, eten en muziek gedeeld. “Het is een centrale ontmoetingsplek voor zowel Kaapverdianen als niet-Kaapverdianen. Mensen buiten Kaapverdië weten vaak weinig over onze cultuur en denken bij Kaapverdië vaak alleen aan all-inclusive vakanties, lekker weer en witte stranden. Maar Kaapverdië is veel meer dan dat.” Elga wil mensen met Nosagenda kennis laten maken met het Kaapverdië dat de Kaapverdianen kennen: een land met een rijke geschiedenis en cultuur.

Toekomst
“We zijn trots op waar we nu staan. We hebben in juli 2019 ons magazine groots in De Doelen gelanceerd.” Een tweede editie volgde in december van dat jaar. Maar Corona gooide voor publiciteit rondom die editie van Nosagenda Magazine roet in het eten. “Ik zou het magazine in diverse landen lanceren en promoten, maar helaas heb ik alleen Kaapverdië zelf – nog net voor de eerste lockdown – aan kunnen doen.” Maar Elga is niet bij de pakken neer gaan zitten. “We willen het onzichtbare zichtbaar maken. Focussen op onbekende talenten. Verborgen parels ontdekken. En dat het nu door Corona en alle beperkingen wat meer online dan offline is, moet eigenlijk niet uit maken. Niet alles gaat altijd volgens plan. Met een visie, goede samenwerkingspartners en de nodige creativiteit en positiviteit kan je een heel eind komen”, lacht Elga.

Meer info?

Website: www.nosagenda.com

FB en Instagram nosagenda


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.